Inšpirácie pre celkom inú kuchyňu
Inšpirácie pre celkom inú kuchyňu

Variť originálne a pritom zdravé jedlá, nemusí byť vôbec ťažké. Aj to najjednoduchšie jedlo môže mať celkom novú chuť, ak použijete zaujímavé ingrediencie a netradičné postupy. Obohaťte si špajzu o nové korenia, oleje, omáčky, orechy či semienka a pustite sa do varenia s naozajstnou fantáziou. Nebráňte sa nápadom vlastnej tvorivosti. Aj vaša kuchyňa môže byť celkom iná.


 

 

Kuracie na šampiňónoch

POTREBUJEME

• 250 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien

• 1 cukinu

• 150 g šampiňónov

* tymián

• soľ

• korenie

• olej

• 1PL sójovej omáčky

• 1 šalotku

• 2 strúčiky cesnaku

 

POSTUP

Na oleji opečieme cibuľku, pridáme cesnak, potom na kúsky posekané mäso, sójovú omáčku, cukinu a šampiňóny. Posypeme tymiánom, posolíme a okoreníme. Dopečieme, podlejeme trochou vody a ešte krátko restujeme. Podávame s ryžou basmati.

 

 

Orechové pesto

POTREBUJEME

• 200 g vlašských orechov

• 5 strúčikov cesnaku

• 70 ml oleja z vlašských orechov (nahradí ho aj olivový)

• soľ

• čerstvo pomleté čierne korenie

 

POSTUP

Orechy spolu s pokrájaným cesnakom vložíme do mixéra a spracujeme. Potom pridáme postupne na 3 razy olej, posolíme, dochutíme čiernym korením a mixujeme, kým nám nevznikne jemná, zamatu podobná, hustá masa. Hotové pesto premiešame s akýmikoľvek cestovinami v množstve podľa chuti. Môžeme podávať aj s parmezánom a olivami.

 

Zimná polievka

POTREBUJEME

• 200 g šošovice

• 250 g uvareného cíceru

• 1 malú čili papričku

• 1 cuketu

• 1 mrkvu

• petržlenovú vňať

• 1 malú šalotku

• 1 malý strúčik cesnaku

• 2 bobkové listy

• 3 ks nového korenia

• čierne korenie • soľ

 

POSTUP

Do dvoch litrov vody dáme variť šošovicu, cesnak, cibuľu, bobkové listy, pokrájanú mrkvu a korenia. Varíme asi 15 až 20 minút. Potom pridáme uvarený alebo sterilizovaný cícer, na kocky nakrájanú cukinu a papriku. Varíme spolu asi 5 minút. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

 

Špagety aglio olio

POTREBUJEME

• 300 g špagiet

•  lístky bazalky

• soľ

• korenie

• 4 strúčiky cesnaku

• 1 čili paprička

• 6 PL olivového oleja

• zväzok petržlenovej vňate

 

POSTUP

Špagety uvaríme al dente a scedíme. Cesnak pokrájame na plátky a opečieme ho na oleji do sklovita, pridáme posekanú čili papričku. Zmesou prelejeme špagety, posypeme petržlenom a bazalkou, posolíme a okoreníme. Môžeme podávať s parmezánom alebo iným syrom.

 

Kategória: Zdravá strava