|
||||
![]() Variť originálne a pritom zdravé jedlá, nemusí byť vôbec ťažké. Aj to najjednoduchšie jedlo môže mať celkom novú chuť, ak použijete zaujímavé ingrediencie a netradičné postupy. Obohaťte si špajzu o nové korenia, oleje, omáčky, orechy či semienka a pustite sa do varenia s naozajstnou fantáziou. Nebráňte sa nápadom vlastnej tvorivosti. Aj vaša kuchyňa môže byť celkom iná.
Kuracie na šampiňónoch POTREBUJEME
• 250 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien • 1 cukinu • 150 g šampiňónov * tymián • soľ • korenie • olej • 1PL sójovej omáčky • 1 šalotku • 2 strúčiky cesnaku
POSTUP Na oleji opečieme cibuľku, pridáme cesnak, potom na kúsky posekané mäso, sójovú omáčku, cukinu a šampiňóny. Posypeme tymiánom, posolíme a okoreníme. Dopečieme, podlejeme trochou vody a ešte krátko restujeme. Podávame s ryžou basmati.
POTREBUJEME • 200 g vlašských orechov • 5 strúčikov cesnaku • 70 ml oleja z vlašských orechov (nahradí ho aj olivový) • soľ • čerstvo pomleté čierne korenie
POSTUP Orechy spolu s pokrájaným cesnakom vložíme do mixéra a spracujeme. Potom pridáme postupne na 3 razy olej, posolíme, dochutíme čiernym korením a mixujeme, kým nám nevznikne jemná, zamatu podobná, hustá masa. Hotové pesto premiešame s akýmikoľvek cestovinami v množstve podľa chuti. Môžeme podávať aj s parmezánom a olivami.
Zimná polievka POTREBUJEME
• 200 g šošovice • 250 g uvareného cíceru • 1 malú čili papričku • 1 cuketu • 1 mrkvu • petržlenovú vňať • 1 malú šalotku • 1 malý strúčik cesnaku • 2 bobkové listy • 3 ks nového korenia • čierne korenie • soľ
POSTUP Do dvoch litrov vody dáme variť šošovicu, cesnak, cibuľu, bobkové listy, pokrájanú mrkvu a korenia. Varíme asi 15 až 20 minút. Potom pridáme uvarený alebo sterilizovaný cícer, na kocky nakrájanú cukinu a papriku. Varíme spolu asi 5 minút. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
POTREBUJEME • 300 g špagiet • lístky bazalky • soľ • korenie • 4 strúčiky cesnaku • 1 čili paprička • 6 PL olivového oleja • zväzok petržlenovej vňate
POSTUP Špagety uvaríme al dente a scedíme. Cesnak pokrájame na plátky a opečieme ho na oleji do sklovita, pridáme posekanú čili papričku. Zmesou prelejeme špagety, posypeme petržlenom a bazalkou, posolíme a okoreníme. Môžeme podávať s parmezánom alebo iným syrom.
|
||||
|