Najlepšia pochúťka na leto i na zimu: Mätovo-citrónový džem, ktorý chutí, aj lieči!
Najlepšia pochúťka na leto i na zimu: Mätovo-citrónový džem, ktorý chutí, aj lieči!

Okrem toho, že je skvelým prírodným liekom na viaceré zdravotné komplikácie ako sú tráviace problémy, či ťažkosti s dýchaním, dá sa z nej vyrobiť aj veľmi chutný džem. Neveríte? Presvedčte sa sami!


 

Mäta prierporná je bylinka, ktorú ľahko spoznáte podľa špecifickej osviežujúcej vône, aj chuti.

 

Mätový džem pre zdravie:

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou či inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu.

Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí omnoho lepšie. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú zapálené hrdlo.

 

Potrebujeme:

1 liter vody

200 g mäty

2 PL cukru

1 vrecúško gelfix

zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)

 

Postup:

1. Ako prvé si pripravte lístky mäty. Umyte a vysušte vetvičky a potom nastrihajte listy.

2. Umyte citrón a nakrájajte na polovičné plátky alebo kocky. Dajte mätu a citrón do hrnca s vriacou vodou.

3. Občas premiešajte a varte spolu asi 20 minút. Potom vývar sceďte cez jemné sitko.

Odporúča sa precediť vývar 2-krát, aby bol úplne číry.

Varte ďalších 20 – 30 minút.

Čím dlhšie varíte, tým je džem hustejší.

5. Teraz pridajte želírovacie činidlo gelfix. Pridajte ho do hrnca pred dovarením, dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty.

6. Farba samotného džemu nie je príliš lákavá a preto môžete pridať zelené potravinárske farbivo.

Potom bude mať jasnú smaragdovú farbu.

Teraz ostáva už len naplniť džem do sterilizovaných zaváraninových pohárov a uložiť do špajze.

 

 

Džem je pripravený!

Získali ste zdravú a chutnú dobrotu, ktorá vám môže okrem výbornej chuti poskytnúť aj úľavu pri zdravotných ťažkostiach.

Kategória: Rady redakcie