Kúpili ste nezrelý melón? Trik ako vám doma rýchlo dozrie
Autor: Zdravie.sk
Kúpili ste nezrelý melón? Trik ako vám doma rýchlo dozrie

 

Príliš tuhý, nezrelý melón je chyba, ktorú zistíte až doma, po rozkrojení melóna, a teda príliš neskoro... Našťastie to môžete napraviť doslova za pár hodín.


 

 

 

Melón v obchode dôkladne poklopkáte a dúfate, že ste vybrali sladký akurátne zrelý kus. Dovlečiete pár kilový úlovok domov, a to sklamanie, ak je znútra nezrelý, príliš bledý, tuhý, bez chuti... Nemusíte ho vyhodiť ani z neho urobiť nejaký neslávny ovocný šalát. Existuje metóda, ktorá má šancu zachrániť zle vybraný melón za pár hodín.

 

Melón sám od seba doma nedozrie

Ak sa v ovocí trochu vyznáte, viete, že nie všetky druhy dozrievajú rovnako. Niektoré, ako napríklad jahody alebo melóny, prestanú dozrievať hneď po odtrhnutí. Iné, napríklad jablká, banány alebo avokáda, pokračujú v dozrievaní aj po odtrhnutí vďaka plynu, ktorý plody prirodzene produkujú - etylénu. Táto zlúčenina slúži ako signál na začatie procesu dozrievania. Zmäkčuje dužinu, zvýrazňuje arómu a dodáva ovociu vláčnu, rozplývajúcu sa textúru, ktorú si spájame s plnou zrelosťou.
 
Aj melón uvoľňuje etylén, ale len v miernom množstve. No ak viete, ako na to, nazbierate plynu dosť na to, aby váš nezrelý melón zmenil svoju textúru. Ak doma používate špeciálny poklop na zakrytie koláča alebo syrov, máte vyhrané. Ale aj ak ho nemáte, dokážete si pomôcť inak. Napríklad s igelitovým vreckom.
 
 

Finta, ktorá melón prinúti dozrieť

Princíp je jednoduchý: melón necháte v uzavretom priestore tak, aby etylén, ktorý uvoľňuje, zostal koncentrovaný okolo neho. Namiesto toho, aby sa strácal v okolitom vzduchu, bude tento plyn nepretržite cirkulovať a pôsobiť na melón ako urýchľovač zrenia. Na zosilnenie účinku môžete vložiť pod poklop k melónu aj banán alebo jablko. Tieto dva plody sú veľmi bohaté na etylén a pomôžu melónu rýchlejšie zrieť. 

 

Tri hodiny stačia, pretože v tomto uzavretom prostredí sa koncentrácia etylénu rýchlo stáva veľmi vysokou. Plyn neuniká; mieša sa s vlhkosťou a nepretržite pôsobí na povrch ovocia. Po prekročení určitej hranice nasýtenia vzduchu etylénom sú účinky rýchlo viditeľné. Šupka sa síce nemení, ale vo vnútri sa ovocie stáva mäkšie, šťavnatejšie a aromatickejšie.

 

Takže, na zrelý melón netreba čakať celé dni, ani ho vyhodiť alebo jesť nasilu, bez potešenia. Táto metóda prebudí jeho textúru a arómu už za pár hodín a môžete si na ňom pochutnať. Vyskúšajte, dobrú chuť!

 

 

Kategória: Rady redakcie