.jpg)
Finta, ktorá melón prinúti dozrieť
Princíp je jednoduchý: melón necháte v uzavretom priestore tak, aby etylén, ktorý uvoľňuje, zostal koncentrovaný okolo neho. Namiesto toho, aby sa strácal v okolitom vzduchu, bude tento plyn nepretržite cirkulovať a pôsobiť na melón ako urýchľovač zrenia. Na zosilnenie účinku môžete vložiť pod poklop k melónu aj banán alebo jablko. Tieto dva plody sú veľmi bohaté na etylén a pomôžu melónu rýchlejšie zrieť.
Tri hodiny stačia, pretože v tomto uzavretom prostredí sa koncentrácia etylénu rýchlo stáva veľmi vysokou. Plyn neuniká; mieša sa s vlhkosťou a nepretržite pôsobí na povrch ovocia. Po prekročení určitej hranice nasýtenia vzduchu etylénom sú účinky rýchlo viditeľné. Šupka sa síce nemení, ale vo vnútri sa ovocie stáva mäkšie, šťavnatejšie a aromatickejšie.
Takže, na zrelý melón netreba čakať celé dni, ani ho vyhodiť alebo jesť nasilu, bez potešenia. Táto metóda prebudí jeho textúru a arómu už za pár hodín a môžete si na ňom pochutnať. Vyskúšajte, dobrú chuť!