|
||||
![]() Zelené (nezrelé) vlašské orechy sú známe v tradičnej ľudovej medicíne pre svoje liečivé účinky a používajú sa najmä vo forme domáceho orechového likéru (tzv. orechovky), tinktúr alebo sirupu. Orechovka – ako zvykneme nazývať mladé orechy v alkohole je nielen výborný prípitok k slávnostnému obedu, ale aj starý ľudový liek. Obsah jódu upravuje činnosť štítnej žľazy a jedinečné zloženie upokojuje žalúdok. Stihnite to, kým nezačnú orechy dozrievať.
Liečivé účinky zelených vlašských orechov
1. Podpora trávenia a žalúdkaTradične sa používajú na liečbu žalúdočných ťažkostí, nadúvania, nechutenstva, hnačiek či črevných parazitov. Obsahujú triesloviny a horké látky, ktoré pomáhajú pri problémoch s trávením. 2. Dezinfekčné a antibakteriálne účinkyPôsobia prírodne dezinfekčne, najmä na črevá. Používajú sa aj pri liečbe miernych infekcií a na podporu imunity.
3. Vysoký obsah jódu
Zelené orechy sú výnimočným prírodným zdrojom jódu, preto sú prospešné najmä pre štítnu žľazu (hypofunkcia – znížená činnosť štítnej žľazy). 4. Vitamíny a antioxidantyObsahujú vitamín C (vo väčšom množstve než zrelé orechy), vitamíny skupiny B, fenoly a flavonoidy – tie chránia bunky pred oxidačným stresom. Pomáhajú pri celkovom posilnení organizmu. 5. Podpora krvotvorby a čistenie krvi V tradičnej medicíne sa používali na čistenie krvi, podporu pečene a krvotvorbu. Na domácu orechovku potrebujeme:35 ks nezrelé zelené vlašské orechy aj so šupou (musia sa ľahko prekrajovať) 1,5 l domáca pálenka alebo vodka (ak použijete len na potierania a nie na pite, stačí aj lieh z lekárne – v takom prípade už ostatné prísady netreba, na potieranie tiež stačí menej liehu, výluh tak bude ešte silnejší) 0,4 l voda 200 – 250 g kryštálový cukor Kôra z 3 pomarančov 25 ks klinčeky 5 ks škorica celá
Postup:Nezrelé orechy so šupou umyjeme a nakrájame – môžeme na polovice, alebo aj na štvrtinky (pracujte v rukaviciach a starom oblečení, krásne totiž farbia). Preložíme do sklenenej nádoby (asi 5 l) a pridáme aj ostatné prísady okrem cukru a vody. Prikryjeme a necháme na parapete (na slnečnom mieste) odstáť 3 týždne. Po uplynutí tohoto času scedíme a pridáme sirup, ktorý sme si uvarili z vody a cukru. Skladujeme v sklených nádobách v tme. Takto je potrebné nechať stáť ešte 3 týždne pred použitím. Po troch týždňoch v tme je orechovka pripravená – ide o výborný aperitív, ale najmä o domáci liek. Môžeme používať do jedál, na tráviace ťažkosti a na potieranie boľavých kĺbov. Prajeme vám veľa zdravia! :-)
Evka C.
|
||||
|