|
||||
![]() Bryndza je náš poklad. Aj vy ju milujete? Nátierka, pirohy či halušky zbožňuje takmer každý Slovák. O bryndzi sme sa rozprávali v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie s biochemičkou Veronikou Hanákovou. Prečo si na jej konzumáciu musia dať srdciari pozor?
Ovčie mlieko prirodzene obsahuje väčšie množstvo soli ako kravské, čo je dôležité zohľadniť najmä vtedy, keď bryndzu milujete a máte problémy so srdcom. Aj to nám prezradila biochemička Veronika Hanáková v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie. „Na 100 gramov ovčej bryndze môže byť pokojne 2,5 až 3 percentá soli, čo je dosť,“ upozorňuje Veronika Hanáková. Pri bežnom používaní v kuchyni netreba bryndzové jedlá dodatočne soliť.
Ľudia s ochoreniami srdca by mali byť pri konzumácii ovčej bryndze obzvlášť opatrní, práve kvôli jej vyššiemu obsahu soli. Nadmerný príjem sodíka môže zhoršiť vysoký krvný tlak a zaťažiť kardiovaskulárny systém, čo predstavuje riziko najmä pre kardiakov. Ako upozorňuje odborníčka Veronika Hanáková, bryndza môže obsahovať až 2,5 až 3 percentá soli, preto by si pacienti s vysokým krvným tlakom alebo inými srdcovými problémami mali strážiť množstvo, ktoré skonzumujú, a zároveň dohliadnuť na celkový denný príjem soli z ostatných potravín. Ak bryndzi odolať neviete, tak nesiahajte po tej čisto ovčej, ale vyberte si radšej miešanú, ktorá je menej slaná.
Soľ nad zlato? Pre mnohých niePríliš veľa soli v strave neprospieva nikomu – nadmerný príjem sodíka zaťažuje organizmus a môže prispieť k vzniku alebo zhoršeniu viacerých zdravotných problémov. Najčastejšie ide o vysoký krvný tlak, čo zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení a mozgovej príhody. Na príjem soli by si mali dávať pozor nielen ľudia s hypertenziou či srdcovými chorobami, ale aj diabetici, osoby s ochoreniami obličiek, tehotné ženy, seniori a aj deti. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne neprijať viac ako 5 gramov soli – to zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke – vrátane všetkých skrytých zdrojov v priemyselne spracovaných potravinách.
|
||||
|