Liečivý sirup z púpavy bez vrenia: Pomáha žlčníku, pečeni a po 1 lyžičke zabudnete čo je stres a únava!
Liečivý sirup z púpavy bez vrenia: Pomáha žlčníku, pečeni a po 1 lyžičke zabudnete čo je stres a únava!

Starká nás učila, že púpava najviac pomáha  žlčníku a pečeni.

Rastlinka obsahuje okrem železa a vápnika aj mimoriadne veľa vitamínu C a B2, preto je vhodná na detoxikáciu organizmu a krvi.

Púpavový sirup sme tiež vždy pridávali do čajov, keď nás trápil kašeľ prechladnutie.


Tiež ide o výbornú prírodnú pomoc proti stresu a únave. Skúste ho letných limonád aj na sladenie dezertov, je naozaj výborný a zachová si všetky vitamíny.

Skaldujte ho na chladnejšom mieste.

 

Účinky púpavového sirupu na zdravie

Púpavový sirup, podobne ako púpavový med, ponúka celý rad potenciálnych zdravotných výhod. Vyrába sa z kvetov púpavy a často sa používa ako prírodný prostriedok. Tu sú niektoré z tradičných použití a potenciálnych účinkov púpavového sirupu na zdravie:

 

Podpora pečene a detoxikácia: Púpava je známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami a púpavový sirup podporuje zdravú funkciu pečene a pomáhať pri odstraňovaní toxínov z tela.

 

Posilnenie imunity: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov p

úpavový sirup posilňuje imunitný systém a pomáha chrániť telo pred infekciami.

Úľava od kašľa a bolesti hrdla: Púpavový sirup sa tradične používa na upokojenie kašľa a bolesti hrdla, vďaka jeho potenciálnym protizápalovým a expektoračným vlastnostiam.

Podpora zdravia pokožky: Antioxidanty v púpave môžu prispievať k zdravej pokožke tým, že chránia pred oxidačným stresom a podporujú hojenie rán.

Rovnako ako pri iných prírodných prostriedkoch, je dôležité používať púpavový sirup s mierou a poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate lieky.

 

Potrebujeme:

500 ks púpavové kvety

1 balíček kyselina sorbová

4 ČL kyselina citrónová

Postup:

Natrhané púpavové kvety prepláchneme a dáme do nádoby.

Pridáme kyselinu sorbovú a kyselinu citrónovú.

Zalejeme tromi litrami vody.

Zakryjeme a necháme 3 dni lúhovať.

Scedíme cez jemné sitko, pridáme 1,5kg cukru a miešame, kým sa cukor neroztopí.

Spravíme si skúšobný pohár, ochutnáme a podľa potreby môžme ešte pridať kyselinu citrónovú.

Naplníme do fliaš. Sirup je trošku redší ale výborný.

Kategória: Rady redakcie