|
||||
![]() Starká nás učila, že púpava najviac pomáha žlčníku a pečeni. Rastlinka obsahuje okrem železa a vápnika aj mimoriadne veľa vitamínu C a B2, preto je vhodná na detoxikáciu organizmu a krvi. Púpavový sirup sme tiež vždy pridávali do čajov, keď nás trápil kašeľ prechladnutie. Tiež ide o výbornú prírodnú pomoc proti stresu a únave. Skúste ho letných limonád aj na sladenie dezertov, je naozaj výborný a zachová si všetky vitamíny. Skaldujte ho na chladnejšom mieste.
Účinky púpavového sirupu na zdraviePúpavový sirup, podobne ako púpavový med, ponúka celý rad potenciálnych zdravotných výhod. Vyrába sa z kvetov púpavy a často sa používa ako prírodný prostriedok. Tu sú niektoré z tradičných použití a potenciálnych účinkov púpavového sirupu na zdravie:
Podpora pečene a detoxikácia: Púpava je známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami a púpavový sirup podporuje zdravú funkciu pečene a pomáhať pri odstraňovaní toxínov z tela.
Podpora trávenia: Púpavový sirup stimuluje trávenie, zlepšovať chuť do jedla a zmierňovať zápchu.
Posilnenie imunity: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov p úpavový sirup posilňuje imunitný systém a pomáha chrániť telo pred infekciami. Úľava od kašľa a bolesti hrdla: Púpavový sirup sa tradične používa na upokojenie kašľa a bolesti hrdla, vďaka jeho potenciálnym protizápalovým a expektoračným vlastnostiam.
Zmiernenie alergií: Niektorí ľudia používajú púpavový sirup na zmiernenie symptómov sezónnych alergií, hoci sú potrebné ďalšie vedecké dôkazy na potvrdenie tejto účinnosti.
Podpora zdravia pokožky: Antioxidanty v púpave môžu prispievať k zdravej pokožke tým, že chránia pred oxidačným stresom a podporujú hojenie rán. Rovnako ako pri iných prírodných prostriedkoch, je dôležité používať púpavový sirup s mierou a poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate lieky.
Potrebujeme:500 ks púpavové kvety 1 balíček kyselina sorbová 4 ČL kyselina citrónová
1,5 kg cukor
Postup:Natrhané púpavové kvety prepláchneme a dáme do nádoby. Pridáme kyselinu sorbovú a kyselinu citrónovú. Zalejeme tromi litrami vody. Zakryjeme a necháme 3 dni lúhovať. Scedíme cez jemné sitko, pridáme 1,5kg cukru a miešame, kým sa cukor neroztopí. Spravíme si skúšobný pohár, ochutnáme a podľa potreby môžme ešte pridať kyselinu citrónovú. Naplníme do fliaš. Sirup je trošku redší ale výborný. |
||||
|