|
||||
![]() Vajíčka majú pri tvorbe raňajok nezastupiteľné miesto vďaka svojej schopnosti zasýtiť a podporiť zdravie. Čo všetko robí vajíčka výnimočnými? Rozmýšľate, či si dať cez víkend na raňajky vajíčka? Určite sa to vyplatí. Snažte vyberať vajcia z voľného výbehu, budú obsahovať viac vitamínu D, ale i omega-3 mastných kyselín.
Slepačie vajíčko síce neobsahuje vitamín C, ale nájdete v nich vitamíny skupiny B, ale i vitamíny A, D, E, K. Z minerálov a stopových prvkov oblsahuje vápnik, fosfor, sodík, železo, horčík, draslík, jód. Najvhodnejšie je zjesť za týždeň sedem vajec. Čo všetko dokážu? ![]()
1. Výborne zasýtia
Vysoký obsah bielkovín robí z vajíčka ideálnu potravinu pri chudnutí. Je to preto, lebo potraviny s vysokým obsahom bielkovín vás udržia dlhšie sýtymi. Mnohé štúdie ukazujú, že jedlá, pri ktorých tvorí vajíčko základ, znižujú príjem kalórií v nasledujúcich jedlách. Vajíčka znižujú riziko chuti do jedla až o 60 percent, chuť na večerné maškrtenie sa znižuje o polovicu. Rôzne štúdie ukázali, že konzumácia vajec na raňajky, výrazne podporuje proces chudnutia. Raňajky s vajíčkami vás zasýtia dlhšie ako keď zjete bagetu s rovnakým obsahom kalórií. Sýtosť vedie k zníženému príjmu kalórií počas zvyšku dňa.
2. Podporia metabolizmusVysokokvalitné bielkoviny vo vajíčkach pomôžu stimulovať metabolizmus. Na látkovú premenu bielkovín z potravín, potrebuje telo energiu, ktorú premieňa na tepelnú energiu. Počas tohto procesu spáli 80 až 100 kalóirí. Telo potrebuje oveľa menej energie na metabolizmus uhľohydrátov alebo tukov ako na bielkoviny zo stravy. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako sú aj vajcia, teda majú tendenciu stimulovať metabolizmus a zvyšovať výsledné spaľovanie kalórí. Navyše obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri premene jedla na energiu. Vitamíny B podporujú efektívnu činnosť metabolizmu a regulujú hladinu energie.
3. Posilnia imunituPri posilňovaní imunitného sysému hrajú dôležitú úlohu najmä žĺtka. Stimulujú totiž produkciu makrofágov. Tie chránia imunitný systém pred infekciami a chorobami. Akonáhle sa patogény dostanú do tela, zničia ich makrofágy. Vaječné žĺtko obsahuje aj vitamín A, ktorý podporuje zdravie slizníc a kože, a tým pomáha telu odolávať infekciám. Vitamín D zase prispieva k regulácii imunitného systému a zlepšuje obranyschopnosť tela voči vírusom a baktériám. Vajíčka obsahujú aj selén, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. V žĺtku nájdete i železo, fosfor a zinok, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v produkcii a aktivácii bielych krviniek.
4. Potešia srdceVajcia obsahujú mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšovaniu „dobrého“ HDL cholesterolu. To pomáha predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Snažte sa však pripravovať vajíčka tak, aby ste k nim zbytočne nepridávali nedzravé tuky. U mnohých vyhráva vajíčko natvrdo, avšak ak si ho pripravíte na mäkko, zachová si viac cholínu a vitamínu D. Pri príprave omelety alebo praženice použite minimálne množstvo tuku a servírujte ich s čerstvou zeleninou. Vhodné sú i takzvané stratené vajcia, ktoré si tiež nevyžadujú na prípravu tuk.
5. Udržia hladinu cukruVajíčka majú nulový glykemický index, pretože neobsahujú sacharidy. To znamená, že ich konzumácia nespôsobí prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Navyše bielkoviny vo vajíčkach sa trávia pomalšie, čo pomáha predĺžiť pocit sýtosti a udržiavať stabilnú hladinu cukru. To je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou. Štúdie ukazujú, že konzumácia vajíčok môže zlepšiť citlivosť na inzulín, čo je kľúčový faktor pri udržiavaní rovnováhy hladiny cukru v krvi. Konzumácia vajíčok na raňajky, najmä v kombinácii s nízkoglykemickými potravinami, môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru počas celého dňa. Ak si chcete udržať stabilnú hladinu cukru, kombinujte vajíčkka napríklad s avokádom a celozrnným chlebom.
|
||||
|