|
||||
![]() Xylitol je medziročne najobľúbenejším sladidlom zákazníkov MojaLekáreň.sk, prvej a najväčšej lekárne na slovenskom internete. Záujem oň je o 53 % vyšší ako o trstinový cukor. Mgr. Pavla Horáková, farmaceutka MojaLekáreň.sk, pripisuje jeho obľúbenosť faktu, že má nízky glykemický index a pomáha znižovať zubný povlak. Spolu s ním sa v nákupných košíkoch zákazníkov najčastejšie objavujú erythritol, čakankový sirup a hroznový cukor. Paradoxne sa zdravšie druhy sladidiel predávajú až o 60 % viac v letných mesiacoch ako pred Vianocami. Vrchol predaja zdravých sladidiel k dnešnému dňu zaznamenáva MojaLekáreň.sk v auguste. Pri príležitosti medzinárodného dňa diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, si častejšie uvedomujeme nárast tohto ochorenia v populácii. Aj zdravý človek by si mal uvedomiť, že každé sladidlo má mierne odlišný metabolický účinok, preto odborníci z online poradne MojaLekáreň.sk odporúčajú pri ich výbere zohľadniť nižší glykemický index, pričom sirupy sú podľa nich organizmu najbližšie.
Sladidlá pre zdravie zubov a pri diabete Xylitolje prírodné alkoholové sladidlo získavané z brezovej kôry alebo kukurice. Má nízky glykemický index (GI) a obsahuje približne o 40 % menej kalórií ako cukor. „Často sa používa v žuvačkách, pretože pomáha znižovať tvorbu zubného povlaku. Je vhodný aj pre diabetikov. V malých dávkach môže pôsobiť ako prebiotikum, pretože podporuje rast prospešných črevných baktérií. Xylitol je však vysoko toxický pre psy, pretože môže spôsobiť prudký pokles hladiny cukru v krvi a poškodenie pečene,“ hovorí Mgr. Pavla Horáková,vedúca online poradne MojaLekáreň.sk. Medzi ďalšie sladidlá s nízkym počtom kalórií patrí erythritol. Má podľa farmaceutky takmer nulovú kalorickú hodnotu aj glykemický index, takže neovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Je vhodný pre diabetikov a má nízke riziko tráviacich ťažkostí v porovnaní s inými cukrovými alkoholmi. „Stévia (stevioglykozidy) sú prírodné sladidlá, ktoré poskytujú sladkosť bez kalórií. Glykemický index majú nulový, čo ich robí veľmi vhodnými pre diabetikov, ľudí s nadváhou alebo tých, ktorí chcú znížiť kalorický príjem,“ uzatvára Pavla Horáková kategóriu sladidiel s takmer nulovým vplyvom na zvyšovanie kalórií v tele.
Sirupy a ich výhody podľa farmaceutky Pavly Horákovej Sirupy ako sladidlá odborníci z MojaLekáreň.sk vo všeobecnosti odporúčajú, pretože sú organizmu najbližšie. Pšeničný sirup obsahuje prírodné cukry s nižším podielom fruktózy, čo môže byť vhodné pre kontrolu hladiny inzulínu. Pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok však nie je vhodný, ak neprejde špecifickou bezlepkovou úpravou. Ryžový sirup obsahuje prevažne glukózu a má relatívne nízky obsah fruktózy, čo je vhodné pre ľudí s intoleranciou na fruktózu. Agávový sirup má veľmi nízky glykemický index, čo znamená pozvoľné uvoľňovanie cukru do krvi. Je vhodný pre diabetikov a osoby s inzulínovou rezistenciou. „Obsahuje ale vysoký podiel fruktózy, ktorá pri nadmernej konzumácii môže zaťažovať pečeň, zvyšovať riziko inzulínovej rezistencie a spôsobiť tráviace problémy,“ upozorňuje Horáková. Javorový sirup podľa odborníčky obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomáhať znižovať oxidačný stres. Obsahuje mangán, zinok a malé množstvo vápnika, draslíka a železa. Má nižší glykemický index než bežný cukor, čo znamená pomalšie uvoľňovanie cukru do krvi. Ďatle a ďatlový sirup sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu chrániť bunky pred oxidačným stresom. Obsahujú malé množstvo vlákniny, ktorá môže podporiť zdravie tráviaceho traktu. Ďatlový sirup taktiež obsahuje draslík, horčík a železo, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a svalov. Sladový sirup obsahuje aj malé množstvo vitamínov skupiny B, najmä ak pochádza z jačmeňa, a vďaka obsahu niektorých fermentovateľných sacharidov môže podporovať rast prospešných črevných baktérií.
Glykemický index pre zdravie Lekárnici z online poradne MojaLekáreň.sk odporúčajú sledovať hodnotu glykemického indexu ako jedno z hlavných kritérií pri výbere sladidiel, najmä pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl, alebo sa stretávajú s nestabilnou hladinou cukru v krvi. Výber vhodného sladidla s nižším GI a pomalším nástupom účinku môže podľa nich podporiť dlhodobo udržateľný prístup k stravovaniu a pomôcť stabilizácii hladiny cukru, čo je prínosné pre zdravie a celkovú pohodu. Mgr. Pavla Horáková však upozorňuje: „Niektoré štúdie naznačujú, že sladidlá bez kalórií môžu ovplyvňovať hormonálnu signalizáciu spojenú s hladom a môžu spôsobiť, že niektorí ľudia konzumujú viac potravín, čo by mohlo viesť k nárastu hmotnosti.“ |
||||
|