|
||||
![]() Máte chuť na domáci koláč, ale nechce sa vám umývať kopu riadu? Potom je tento recept z jednej misky presne pre vás! Jemná piškóta, ktorá je mimoriadne jednoduchá a rýchla na prípravu. Túto ovocnú dobrotu si okamžite obľúbite už po prvom zahryznutí. Postupujte podľa odporúčaní z youtube kanála Lecker mit Kristy a dezert sa vám zaručene vydarí. Luxusný koláč z jednej miskyMáte chuť na domáci koláč, ale nechce sa vám umývať kopu riadu? Potom je tento recept z jednej misky presne pre vás! Tieto rýchle a jednoduché dezerty si zamilujete nielen vy, ale aj vaši blízki. Stačí jedna veľká misa, pár minút práce a máte hotový voňavý koláč.
Do cesta na koláč môžete pridať ľubovoľné ovocie podľa sezóny. Aby ovocie počas pečenia nespadlo na dno plechu, je potrebné obaliť ho v hladkej múke alebo v škrobe.
Vďaka tomuto jednoduchému triku ovocie ostane rovnomerne rozložené v ceste. Po upečení môžete koláč poprášiť cukrom, prípadne poliať polevou.
Na koláč potrebujeme:(objem pohára = 200 ml)
3 vajcia
štipku soli 180 g kryštálového cukru (1 šálka) 100 g masla (1/2 šálky) 200 g kyslej smotany (1 šálka) 270 g hladkej múky (1 + 3/4 šálky)
10 g prášku do pečiva (2 ČL)
300 g čerešní 1 PL kukuričného škrobu
Na posypanie: práškový cukor strúhaný kokos Voliteľné: sezónne druhy ovocia škorica orechy kokos čokoládové lupienky
Postup:
Začneme prípravou jednoduchého cesta, na ktoré nám postačí jedna väčšia miska. Do misky rozbijeme vajcia. Pridáme soľ a cukor a dobre premiešame. Ďalej pridáme zmäknuté maslo a smotanu a metličkou dôkladne vymiešame. Do zmesi cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a metličkou premiešame. Zapekaciu formu (27 x 18 cm) vymastíme maslom.
Teraz si prirpavíme ovocie, ktoré pridáme do cesta. Ak sa rozhodnete zvoliť kompótované ovocie, nezabudnite ubrať cukor z cesta, aby koláč nebol príliš sladký. Do taniera nasypeme čerstvé čerešne (alebo iné ovocie podľa chuti) a škrob. Lyžicou premiešame, aby škrob pokryl každý kúsok ovocia.
Čerešne pridáme do misky s cestom a špachtľou jemne zamiešame.
Cesto preložíme do formy a zarovnáme. Formu vložíme do rúry predhriatej na 170°C a pečieme 50 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť a vyberieme z formy. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať.
Ako môžeme cesto na koláč vylepšiť?
Mleté orechy: Vlašské, lieskové, mandle dodajú koláču výraznú chuť a chrumkavosť. Semienka: Ľanové, sezamové, chia semienka sú zdrojom zdravých tukov a dodajú koláču zaujímavú štruktúru. Škorica: Klasika, ktorá sa hodí k mnohým druhom ovocia. Muškátový oriešok: Dodá koláču teplú, zemitú chuť. Badyán: Má anízovú chuť a je výborný do vianočných koláčov. Citrónová alebo pomarančová kôra: Dodá koláču sviežosť. Tvaroh: Dodá koláču jemnosť a vláčnosť. Kakao: Pridá koláču čokoládovú arómu.
Prajeme vám dobrú chuť! |
||||
|