Jemný koláč, topiaci sa v ústach – pečiem ho celý rok!
Pondelok, 12. august 2024
Jemný koláč, topiaci sa v ústach – pečiem ho celý rok!

Máte chuť na domáci koláč, ale nechce sa vám umývať kopu riadu? Potom je tento recept z jednej misky presne pre vás!

Jemná piškóta, ktorá je mimoriadne jednoduchá a rýchla na prípravu.

Túto ovocnú dobrotu si okamžite obľúbite už po prvom zahryznutí.

Postupujte podľa odporúčaní z youtube kanála Lecker mit Kristy a dezert sa vám zaručene vydarí.


Luxusný koláč z jednej misky

Máte chuť na domáci koláč, ale nechce sa vám umývať kopu riadu? Potom je tento recept z jednej misky presne pre vás!

Tieto rýchle a jednoduché dezerty si zamilujete nielen vy, ale aj vaši blízki. Stačí jedna veľká misa, pár minút práce a máte hotový voňavý koláč.

 

Do cesta na koláč môžete pridať ľubovoľné ovocie podľa sezóny. Aby ovocie počas pečenia nespadlo na dno plechu, je potrebné obaliť ho v hladkej múke alebo v škrobe.

 

Vďaka tomuto jednoduchému triku ovocie ostane rovnomerne rozložené v ceste.

Po upečení môžete koláč poprášiť cukrom, prípadne poliať polevou.

 

Na koláč potrebujeme:

(objem pohára = 200 ml)

štipku soli

180 g kryštálového cukru (1 šálka)

100 g masla (1/2 šálky)

200 g kyslej smotany (1 šálka)

270 g hladkej múky (1 + 3/4 šálky)

300 g čerešní

1 PL kukuričného škrobu

 

Na posypanie:

práškový cukor

strúhaný kokos

Voliteľné:

sezónne druhy ovocia

škorica

orechy

kokos

čokoládové lupienky

 

Postup:

 

Začneme prípravou jednoduchého cesta, na ktoré nám postačí jedna väčšia miska.

Do misky rozbijeme vajcia. Pridáme soľ a cukor a dobre premiešame.

Ďalej pridáme zmäknuté maslo a smotanu a metličkou dôkladne vymiešame.

Do zmesi cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a metličkou premiešame.

Zapekaciu formu (27 x 18 cm) vymastíme maslom.

 

Teraz si prirpavíme ovocie, ktoré pridáme do cesta. Ak sa rozhodnete zvoliť kompótované ovocie, nezabudnite ubrať cukor z cesta, aby koláč nebol príliš sladký.

Do taniera nasypeme čerstvé čerešne (alebo iné ovocie podľa chuti) a škrob.

Lyžicou premiešame, aby škrob pokryl každý kúsok ovocia.

 

Čerešne pridáme do misky s cestom a špachtľou jemne zamiešame.

 

Cesto preložíme do formy a zarovnáme.

Formu vložíme do rúry predhriatej na 170°C a pečieme 50 minút.

Po upečení necháme koláč vychladnúť a vyberieme z formy.

Posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

Ako môžeme cesto na koláč vylepšiť?

 

Mleté orechy: Vlašské, lieskové, mandle dodajú koláču výraznú chuť a chrumkavosť.

Semienka: Ľanové, sezamové, chia semienka sú zdrojom zdravých tukov a dodajú koláču zaujímavú štruktúru.

Škorica: Klasika, ktorá sa hodí k mnohým druhom ovocia.

Muškátový oriešok: Dodá koláču teplú, zemitú chuť.

Badyán: Má anízovú chuť a je výborný do vianočných koláčov.

Citrónová alebo pomarančová kôra: Dodá koláču sviežosť.

Tvaroh: Dodá koláču jemnosť a vláčnosť.

Kakao: Pridá koláču čokoládovú arómu.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Kategória: Rady redakcie