Cesnak v oleji je silnejší ako hocijaké lieky, hovorieval dedo: Za chvíľu hotový, LIEČIVÝ a taký dobrý!
Cesnak v oleji je silnejší ako hocijaké lieky, hovorieval dedo: Za chvíľu hotový, LIEČIVÝ a taký dobrý!

A cesnakový olej je rovnako chutnou a kvalitnou surovinou.

Môžete ho použiť do šalátov, pridať ho na pečené zemiaky alebo k zelenine.


 

Fantastická pomoc pre zdravie

Cesnak naložený v oleji má okrem lahodnej chuti a vône aj mnoho zdravotných benefitov. Medzi najdôležitejšie patria:

Antibakteriálne a antivírusové vlastnosti: Cesnak obsahuje látky ako alicín a allicín, ktoré majú silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Tieto látky pomáhajú bojovať proti infekciám a posilňujú imunitný systém.

Znižuje krvný tlak: Cesnak môže pomôcť znížiť krvný tlak vďaka svojim vasodilatačným vlastnostiam, ktoré uvoľňujú cievy a umožňujú ľahší prietok krvi.

Znižuje hladinu cholesterolu: Cesnak môže pomôcť znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zvýšiť hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.

Posilňuje imunitu: Cesnak posilňuje imunitný systém a pomáha organizmu bojovať proti infekciám.
Zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky: Cesnak môže pomôcť zmierniť príznaky prechladnutia a chrípky, ako sú kašeľ, nádcha a bolesť hrdla.

Detoxikuje organizmus: Cesnak pomáha detoxikovať organizmus vylučovaním toxínov z tela.

Má antioxidačné vlastnosti: Cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Zlepšuje trávenie: Cesnak stimuluje trávenie a pomáha pri vstrebávaní živín.

Znižuje hladinu cukru v krvi: Cesnak môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.

Má protizápalové vlastnosti: Cesnak má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť a zápal.

Má antikancerogénne vlastnosti: Niektoré štúdie naznačujú, že cesnak môže mať antikancerogénne vlastnosti a pomôcť predchádzať rakovine.

 

Je dôležité poznamenať, že tieto účinky cesnaku naloženého v oleji sú založené na vedeckých štúdiách, ale nie sú jednoznačne preukázané.

 

Pre dosiahnutie optimálnych zdravotných benefitov je odporúčané konzumovať cesnak s mierou, a to v rámci zdravej stravy.

Potrebujeme na 3 poháre po 600 ml:

cesnak – 1,2 kg – olúpaný

voda – 1,5 l

vínny ocot – 100 ml

slnečnicový olej – 800 ml

 

Do prvého pohára pridáme:

 

čierne korenie – pol lyžičky

bobkový list – 3 ks

Do druhého pohára pridáme:

feferónky – 3 malé kúsky

tymian – 2-3 vetvičky

bobkový list

Do tretieho pohára pridáme:

semená kôpru – 1 lyžičku

bobkový list

 

 

Postup:

Na sporák postavíme hrniec s vodou, osolíme, privedieme do varu a soľ rozpustíme.

Potom prilejeme ocot a premiešame.

Vložíme cesnak, počkáme, kým voda opäť zovrie, varíme na miernom ohni presne 5 minút a potom precedíme. 

Ďalej je potrebné cesnak úplne vysušiť, preto ho otrieme papierovými utierkami.

Cesnak je horúci a schne takmer okamžite.

Vložte korenie do čistých suchých pohárov.

Tentokrát sme použili 3 poháre a na každý z nich sme použili iné korenie.

 

Vložíme cesnak, počkáme, kým voda opäť zovrie, varíme na miernom ohni presne 5 minút a potom precedíme. 

Ďalej je potrebné cesnak úplne vysušiť, preto ho otrieme papierovými utierkami.

Cesnak je horúci a schne takmer okamžite.

Vložte korenie do čistých suchých pohárov.

Tentokrát sme použili 3 poháre a na každý z nich sme použili iné korenie.

 

V prvom bude bobkový list, čierne korenie.

V druhom bude bobkový list, feferónka a sušený tymian.

V treťom, bobkový list, kôprové semienka a horčičné semienka.

 

Vo všeobecnosti sú všetky tri možnosti veľmi chutné.

Vložte cesnak do pohárov až po dno a súčasne položte panvicu s olejom na oheň, nálev sa musí veľmi dobre zohriať.

 

Do pohárov postupne nalievame horúci olej.

 

Pri tomto procese bude z cesnaku unikať vzduch a olej bude potrebné doplniť.

Olej prilievame opatrne a postupne, aby sa poháre nerozbili a horúci olej príliš nestriekal.

Počkajte, kým olej úplne prestane „vrieť“, potom nádoby pevne zatvorte viečkom a vložte ich do hrnca s vriacou vodou a utierkou.

 

Priveďte do varu, sterilizujte presne 5 minút, potom panvicu odstavte z ohňa a poháre nechajte v horúcej vode, kým nevychladnú.

Nádoby úplne vychladnú po 3-4 hodinách.

Tento recept je najlepšie robiť večer a nechať poháre vychladnúť do rána.

 

Po vychladnutí poháre vyberieme na uskladníme na miesto, kde zostanú dobre studené aj pri izbovej teplote!

 

 

Kategória: Zdravá strava