|
||||
![]() Dusičnany a dusitany v pitnej vode predstavujú zdravotné riziko. Do vôd sa dnes dostávajú najmä vplyvom intenzívnej poľnohospodárskej činnosti, pri používaní priemyselných hnojív a chove dobytka. Môžu však pochádzať aj z iných zdrojov. Vyskytujú sa v povrchovej i podzemnej vode. Ako ich odstrániť? Povolené limity v pitnej vodeDusičnany a dusitany sú v malom množstve prirodzenou súčasťou každého zdroja vody. Ich zvýšená koncentrácia, presahujúca stanovené limity, už však môže mať na ľudský organizmus negatívny vplyv. Úrad verejného zdravotníctva SR stanovuje limitnú hodnotu v pitnej vode 50 mg/l pre dusičnany a 50 mg/l pre dusitany. Ak čerpáte vodu zo studne a nie ste si istí jej kvalitou, mali by ste ju pravidelne kontrolovať pomocou laboratórneho rozboru.
Potenciálne zdravotné rizikáDusičnany sami o sebe nie sú škodlivé, avšak v tráviacom trakte na vplyvom niektorých baktérií, prípadne priamo vo vode v dôsledku mikroorganizmov, menia na škodlivé dusitany. V krvnom obehu následne negatívne vplývajú na hemoglobín – poškodzujú ho a tým sa znižuje schopnosť prenosu kyslíka v krvi. To sa môže prejaviť ťažkosťami s dýchaním, kŕčmi, zmodraním pier a podobne. V horšom prípade môže byť negatívnym dôsledkom aj poškodenie základných životných funkcií a mozgu. Ohrozené môžu byť aj nedonosené a kojené deti.
Ako odstrániť dusičnany a dusitany z vody?
Jedným zo spôsobov je technológia iónovej výmeny– princíp spočíva v zamenení dusičnanov za neškodné chloridy, pričom odpad (teda dusičnany) putujú do odpadového potrubia.
Reverzná osmóza ako riešenie
Druhým a zároveň najúčinnejším spôsobom je reverzná osmóza, ktorá sa postará o všetky problémy čistenia vody. Odstraňuje z nej všetky nežiaduce látky, ako sú napríklad chlór, ťažké kovy, baktérie, vírusy, pesticídy, hormóny aj spomínané dusičnany a dusitany (odstraňuje až 85-95%). Ako to funguje? Voda preteká cez polopriepustnú membránu reverznej osmózy, ktorá prepúšťa molekuly vody, ale na druhej strane zachytáva kontaminanty a škodlivé látky.
Účinnosť odstránenia jednotlivých látok je determinovaná tlakom a teplotou vstupnej vody – optimálna účinnosť je dosiahnutá pri tlaku minimálne 4 bary. Okrem toho systém reverznej osmózy vodu zmäkčuje, vďaka čomu sa predlžuje životnosť spotrebičov (rýchlovarná kanvica, umývačka riadu a iné) a zlepšuje jej chuť. Zdroj foto: ProstoSvet / Adobestock.com |
||||
|