Chodíte spať s mokrými vlasmi? Na TOTO by ste mali byť pripravení!
Autor: Zdravie.sk
Pondelok, 13. máj 2024
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Na TOTO by ste mali byť pripravení!

Večerné sprchovanie je upokojujúci spôsob ako ukončiť deň. Táto rutina však môže predstavovať riziko pre zdravie vašich vlasov. Osušíte si ich pred spaním?


 

 

Lámanie je najmenej

Nedostatočné vysušenie vlasov pred spaním zvyšuje pravdepodobnosť ich lámania. Keď sú vlasy mokré, sú pružné a náchylnejšie na poškodenie. „Preto vlasy zvyčajne rozčesávame, keď sú mokré, a nie suché,” vysvetľuje dermatológ Ife J. Rodney pre magazín Health. Kombinácia toho, že sú mokré, krehké a vystavené treniu o vankúš, môže spôsobiť ich lámanie. Doktor Rodney odporúča vysušiť vlasy pred spaním, aby sa toto riziko minimalizovalo.

 

Dr. Joshua Zeichner z nemocnice Mount Sinai Hospital poznamenáva, že hoci spanie na mokrých vlasoch môže spôsobiť poškodenie, zvyčajne nevedie k vážnym zdravotným problémom alebo vypadávaniu vlasov. „Pokiaľ nedochádza k výraznému pohybu hlavy, nie je pravdepodobné, že dôjde k veľkému poškodeniu vlasov,” dodáva.

 

Vhodné prostredie pre baktérie a kvasinky

Okrem lámavosti vytvára vankúš s mokrými vlasmi vlhké prostredie, ktoré je priaznivé pre bakteriálne a kvasinkové infekcie. Doktorka Cindy Wassefová vysvetľuje, že to môže viesť k stavom, ako je bakteriálna alebo plesňová folikulitída, ktorá sa vyznačuje malými hrbolčekmi alebo pľuzgiermi. Kvasinky môžu tiež spôsobiť infekcie a zhoršiť stavy, ako je seboroická dermatitída, alebo "len" spôsobiť príznaky ako je svrbenie a pľuzgiere.

 

Navyše vlhké vankúše podporujú rast plesní, ktoré môžu dráždiť dýchacie cesty. Dr. Thomas Russo z Univerzity v Buffale však objasňuje, že mokré vlasy pred spaním nespôsobujú prechladnutie alebo podobné respiračné ochorenia, čím vyvracia rozšírený mýtus.

 

Pomôže hodvábna obliečka?

Ideálnym postupom je vysušiť si vlasy pred spaním. Občasný spánok s mokrými vlasmi však nie je katastrofou. „Hoci je lepšie ísť spať so suchými vlasmi, ísť spať s mokrými pravdepodobne nespôsobí nezvratné škody,” ubezpečuje doktor Zeichner.

 

Ak chcete zlepšiť zdravie vlasov a znížiť ich lámavosť počas noci, zvážte spanie na hodvábnej obliečke na vankúš, aby sa znížilo trenie, navrhuje Dr. Wassef. Hoci štúdie nepreukázala, že by táto metóda znižovala lámavosť vlasov, je k nim šetrnejšia.

 

Hoci je sušenie vlasov pred spaním vhodnejšie na udržanie zdravých vlasov a pokožky hlavy, občasná noc s mokrými vlasmi nespôsobí katastrofu.

 

Foto: Shutterstock

 

 

 

Kategória: Rady redakcie