Údené, tradičná hrudka či majonéza. Ako stráviť Veľkú noc, radí lekárka
Autor: Zdravie.sk
Údené, tradičná hrudka či majonéza. Ako stráviť Veľkú noc, radí lekárka

Jednoduché zmeny pre zdravší veľkonočný stôl! Ako pridať vitamíny a zdravé tuky do tradičných jedál a zbytočne si nezaťažiť žalúdok? 

Pre veľkonočné sviatky sú typické aj plné stoly. Či už je to tradičná hrudka, údené mäso alebo majonézový šalát. Ako hodovať a zbytočne si nezaťažiť trávenie a nepodráždiť žlčník?


 

Pozor na údené

Ako je to s údeným mäsom? „Dôležiité je, aby bolo vyrobené z kvalitného mäsa, neobsahovalo veľa tuku a, ak možno, ani žiadne prídavné látky. Námietky voči údeninám sa všeobecne týkajú najmä vysokého obsahu soli, tukov, dusičnanov a dechtových látok, ktoré vznikajú pri údení a patria ku karcinogénnym látkam,“ vysvetľuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Ako tradičnč sviatočný pokrm však možno údené mäso akceptovat?. Údeniny odporúčam konzumovať len symbolicky a v malých množstvách.“  V striedmosti, ktorú mnohí dodržiavali počas pôstu, sa oplatí držať aj v prípade majonézového šalátu, ktorý je často prílohou údeného mäsa.

 

Nahraďte ju jogurtom

Majonéza je kalorická bomba s vysokým obsahom tuku i energie. Ak automaticky siahnete po light verzii majonézy, pozorne si na etikete prečiíajte, akými látkami chýbajúci tuk nahradili. Možno je jednoduchšie zmenitť tradičnú receptuúu a majonézu nahradiť smotanou alebo jogurtom. Dosiahneme tým čiastočne? zníženie obsahu tuku aj energie a odstránime z prípravy vajcia. Šalát bude lepsše stráviteľný. Možno však niekomu bude prekážať zmena typickej chuti,“ hovorť o tom, ako možno zmeniť klasiku, skúsená odborníčka. Vo všeobecnosti by ste si však nemali majonézový šalát dávať pričasto. Údené mäso môžete servírovať s oveľa zdravšou priísadou, ktorá má navyše výraznú chuť. Ide o chren. 

 

Štipľavá príloha

Je ideaáne, ak si môžete čerstvý koreň vykopať priamo v záhrade. Určite ho však nájdete na trhoch, ale i v obchode. Neobídde ho. Poteší vás nielen výraznou pikantnou chuťou. Chren je zdrojom vitamínov C, A, skupiny B a mineraíáych látok. Cenný je tiež obsah silíc so sírnymi zlúčeninami, ktoré sú zodpovedné za jeho výraznú chuť,“ približuje pozitívne účinky profesorka Jana Jurkovičova?. „Najlepší je čerstvý chren, lebo sú v ňom zachované všetky živiny, i keď najviac páli.“ Dávku vitamínov a vlákniny môžete ešte zvýšiť ak si do chre­nu nastrúhate jablko alebo mrkvu. 

 

 

Hrudka po kúskoch

K tradičným jedlám na vý­chodnom Slovensku určite patrí veľkonočná hrudka, takzvaný syrek. „Ide o väčšie množstvo vajec vyzráža­ných v mlieku. Ako celok je to urcčte kalorická bomba a záťaž najmä pre žlčník, ale ak sa konzumuje postup­ne, po malých kúskoch, ide o menšiu záťaž ako po zjedení jedného celého vajíčka,“ pridáva zaujímavé informácie odborníčka. Hoci sa dlhý čas zatra­covali pre vysoký obsah cholesterolu, samotné vajíčka nie sú z výživového hľadiska príliš problema­tické. Rozhoduje hlavne ich úprava. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené namäk­ko. „Ťažšie uvarené natvrdo a najťažšie stráviteľné sú s pridanou energetickou hodnotou, teda ak ich pri­ pravíte s tukom, napríklad ako praženicu alebo volské oko,“ vysvetľuje doktorka Jana Jurkovičová.

 

Zvýšia vajíčka cholesterol?

Proti striedmej konzumácii vajíčok nemožno nič na­ mietat?. Stále pre vás zostá­va strašiakom vyšší obsah cholesterolu? „Vyvažuje to vysoká výiivová hodnota vajíčok. Sú zdrojom plno­hodnotných a dobre straá viteľných bielkovín, majú vysoký obsah nenasýte­nych mastných kyselín, temer všetkých vitamínov, širokej palety minerálnych laáok a stopových prvkov,“ vymenováva lekárka. „Ak si k nim cez veľkonočné sviatky dáte dostatok zeleniny, ovocia a celozrn­ných obilnín bohatých na vlákninu, rastlinná steroly účinne pomôžu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.“ Konzumáciu vajec sa oplatí znížiť pri chorobách žlčníka, pri už existujúcich ochoreniach srdca a ciev či pri cukrovke 2. typu. „Predpokladá sa však, že aj v týchto prípa­doch vyššie riziko predsta­vuje skôr nezdravý životný štýl než samotná konzumá­cia vajec,“ dodáva odborniíč­ka. 

Kategória: Rady redakcie