|
||||
![]() Jednoduché zmeny pre zdravší veľkonočný stôl! Ako pridať vitamíny a zdravé tuky do tradičných jedál a zbytočne si nezaťažiť žalúdok? Pre veľkonočné sviatky sú typické aj plné stoly. Či už je to tradičná hrudka, údené mäso alebo majonézový šalát. Ako hodovať a zbytočne si nezaťažiť trávenie a nepodráždiť žlčník?
Pozor na údenéAko je to s údeným mäsom? „Dôležiité je, aby bolo vyrobené z kvalitného mäsa, neobsahovalo veľa tuku a, ak možno, ani žiadne prídavné látky. Námietky voči údeninám sa všeobecne týkajú najmä vysokého obsahu soli, tukov, dusičnanov a dechtových látok, ktoré vznikajú pri údení a patria ku karcinogénnym látkam,“ vysvetľuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Ako tradičnč sviatočný pokrm však možno údené mäso akceptovat?. Údeniny odporúčam konzumovať len symbolicky a v malých množstvách.“ V striedmosti, ktorú mnohí dodržiavali počas pôstu, sa oplatí držať aj v prípade majonézového šalátu, ktorý je často prílohou údeného mäsa.
Nahraďte ju jogurtomMajonéza je kalorická bomba s vysokým obsahom tuku i energie. Ak automaticky siahnete po light verzii majonézy, pozorne si na etikete prečiíajte, akými látkami chýbajúci tuk nahradili. Možno je jednoduchšie zmenitť tradičnú receptuúu a majonézu nahradiť smotanou alebo jogurtom. „Dosiahneme tým čiastočne? zníženie obsahu tuku aj energie a odstránime z prípravy vajcia. Šalát bude lepsše stráviteľný. Možno však niekomu bude prekážať zmena typickej chuti,“ hovorť o tom, ako možno zmeniť klasiku, skúsená odborníčka. Vo všeobecnosti by ste si však nemali majonézový šalát dávať pričasto. Údené mäso môžete servírovať s oveľa zdravšou priísadou, ktorá má navyše výraznú chuť. Ide o chren.
Štipľavá prílohaJe ideaáne, ak si môžete čerstvý koreň vykopať priamo v záhrade. Určite ho však nájdete na trhoch, ale i v obchode. Neobídde ho. Poteší vás nielen výraznou pikantnou chuťou. „Chren je zdrojom vitamínov C, A, skupiny B a mineraíáych látok. Cenný je tiež obsah silíc so sírnymi zlúčeninami, ktoré sú zodpovedné za jeho výraznú chuť,“ približuje pozitívne účinky profesorka Jana Jurkovičova?. „Najlepší je čerstvý chren, lebo sú v ňom zachované všetky živiny, i keď najviac páli.“ Dávku vitamínov a vlákniny môžete ešte zvýšiť ak si do chrenu nastrúhate jablko alebo mrkvu.
Hrudka po kúskochK tradičným jedlám na východnom Slovensku určite patrí veľkonočná hrudka, takzvaný syrek. „Ide o väčšie množstvo vajec vyzrážaných v mlieku. Ako celok je to urcčte kalorická bomba a záťaž najmä pre žlčník, ale ak sa konzumuje postupne, po malých kúskoch, ide o menšiu záťaž ako po zjedení jedného celého vajíčka,“ pridáva zaujímavé informácie odborníčka. Hoci sa dlhý čas zatracovali pre vysoký obsah cholesterolu, samotné vajíčka nie sú z výživového hľadiska príliš problematické. Rozhoduje hlavne ich úprava. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené namäkko. „Ťažšie uvarené natvrdo a najťažšie stráviteľné sú s pridanou energetickou hodnotou, teda ak ich pri pravíte s tukom, napríklad ako praženicu alebo volské oko,“ vysvetľuje doktorka Jana Jurkovičová.
Zvýšia vajíčka cholesterol?Proti striedmej konzumácii vajíčok nemožno nič na mietat?. Stále pre vás zostáva strašiakom vyšší obsah cholesterolu? „Vyvažuje to vysoká výiivová hodnota vajíčok. Sú zdrojom plnohodnotných a dobre straá viteľných bielkovín, majú vysoký obsah nenasýtenych mastných kyselín, temer všetkých vitamínov, širokej palety minerálnych laáok a stopových prvkov,“ vymenováva lekárka. „Ak si k nim cez veľkonočné sviatky dáte dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu, rastlinná steroly účinne pomôžu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.“ Konzumáciu vajec sa oplatí znížiť pri chorobách žlčníka, pri už existujúcich ochoreniach srdca a ciev či pri cukrovke 2. typu. „Predpokladá sa však, že aj v týchto prípadoch vyššie riziko predstavuje skôr nezdravý životný štýl než samotná konzumácia vajec,“ dodáva odborniíčka. |
||||
|