Ako vážne brať radu pre srdce od lekára, ktorý je obézny a fajčí?
To nie je prípad newyorského špecialistu, ktorý takmer umrel a na dlhý čas sa ocitol v roli pacienta namiesto lekára.
|
||||
![]() Chce to dodržať päť základných pravidiel. Posledné vás poriadne prekvapí.
Satjit „Saj“ Bhusri mal len 35 rokov, keď sa uňho po návrate z dovolenky v Thajsku rozvinula masívna vírusová infekcia vedúca k zlyhaniu srdca, píše na svojej stránke v zbierke príbehov American Heart Association. V nemocnici v Lenox Hill, kde sám pracoval ako kardiológ, mu kolegovia oznámili, že má fulminantnú myokarditídu, teda zápal srdcového svalu s rýchlym nástupom. Prešiel si septickým šokom a postupným zlyhávaním aj ostatných orgánov a tvorbou zrazenín. „Predpoklad môjho úmrtia do roka bola v jednom bode na 90%. Vedieť o tom príliš veľa bol dar a prekliatie zároveň," povedal asociácii. Aj po prepustení z nemocnice, keď sa vyhrabal z najhoršieho, jeho šanca na prežitie nasledujúceho roka bola 50:50. Aby zvýšil priaznivé predpovede, vrhol sa na terapiu a srdcovú rehabilitáciu, najprv chodil a potom behal. Saj sa tak dokázal takmer úplne zotaviť. Dnes je otcom s vlastnou lekárskou praxou. Ako odborník a pacient zároveň dnes radí ostatným pacientom, ako zmeniť život k lepšiemu a neohrozovať si srdce.
1. Návrat ku koreňom„Sme rovnakí ľudia. Naša biológia sa nezmenila, len naše rozhodnutia. V dôsledku toho sa do nášho životného štýlu dostali potraviny bohaté na soľ, trans-tuky a cukor. Naša biológia nie je stvorená pre také vysoké hladiny týchto zložiek, a preto [naše telá] reagujú zvyšujúcim sa výskytom srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a cukrovky,“ povedal pre Aaptiv. Čím viac sa vám teda podarí priblížiť k takzvanej paleodiéte, tým lepšie.
2. Ako pri moriDASH a stredomorská diéta sa propaguje pre nutričnú úplnosť a množstvo benefitov pre srdce. V skutočnosti nechráni len srdce, má výborné výsledky aj pri znižovaní krvného tlaku, zlepšení funkcie ciev, redukcii hmotnosti,zlepšení lipidových profilov a znížení oxidačného stresu. „Mali by sme jesť prírodné, domáce jedlá bez pridaného masla, soli a cukru. Chudé bielkoviny s farebnou zeleninou,“ poznamenáva Bhusri pre magazín, že stredomorská diéta je vlastne jediný spôsob, ako by malo „naše telo" jesť.
3. Správne tukyAk máte problém so srdcom a hmotnosťou zároveň, jednou z prvých vecí je naučiť sa rozlišovať zdravé a nezdravé tuky a sústrediť sa na správny pomer Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín. Potraviny bohaté na Omega-3 (ako sú vlašské orechy, špenát, losos a olivový olej) zohrávajú kľúčovú úlohu pri znižovaní zápalu, čo môže pomôcť pri prevencii srdcových chorôb. Na druhej strane omega-6 mastné kyseliny - napríklad v rastlinných olejoch, mliečnych výrobkoch, vajciach, pečive a rýchlom občerstvení - treba obmedziť na minimálnu mieru.
4. Pozor na cukorVäčšinou si od kardiológa vypočujete, že si musíte strážiť soľ. Bhusri však poukazuje na to, že cukor je to, čo treba strážiť ešte viac. „Soľ je zvyčajne známa ako tichý zabijak. Aj keď je to pravda, skutočným zabijakom je cukor,“ vysvetľuje pre Aaptiv. Ak si sem tam niečo prisladíte, žiadna tragédia sa nestane. Ak to robíte pravidelne, trápite srdce - tvoríte podmienky pre zápal, vysokú hladinu krvných lipidov a inzulínu. „Je to okamžitá energia a ak tento cukor nespálite, premení sa na tuk .... Ten tuk sa potrebuje niekde uložiť – teda do srdca a mozgu,“ hovorí Bhusri.
5. Pozor na ovocie
Prírodné cukry majú na telo rovnaké účinky ako pridané. Ak si chránite srdce, nepreháňajte to ani s ovocím. „Určité ovocie má vysoký obsah cukru. Veľmi vysoký glykemický index majú napríklad jablká. Bobule majú naopak nízky glykemický index a je známe, že majú veľmi silné antioxidačné účinky. Bobule sú správna cesta,“ radí Bhusri.
Koľko schudnete?Jediná správna cesta ako schudnúť, je schudnúť pomaly. Ak dodržíte vyššie uvedené zásady, na betón sa to podarí. Nečakajte žiadny zázrak za týždeň, či mesiac. Jedna recenzia 5 štúdií napríklad zistila, že stredomorská diéta viedla k zníženiu hmotnosti až 10 kg v priebehu jedného roka, pričom sa ukázala rovnako účinná ako iné populárne diéty, napríklad déta s nízkym obsahom sacharidov, píše Healthline.
Magazín uvádza aj ďalšiu veľkú štúdiu s viac ako 32 000 účastníkmi, podľa ktorej dlhodobé dodržiavanie stredomorskej stravy sa spájalo so zníženým rizikom priberania a brušného tuku počas 5 rokov. |
||||
|