BLESKOVÉ fánky, ktoré sú ideálne aj pre začiatočníkov: Mám osvedčený recept na FAŠIANGOVÚ pochúťku ako z cukrárne!
BLESKOVÉ fánky, ktoré sú ideálne aj pre začiatočníkov: Mám osvedčený recept na FAŠIANGOVÚ pochúťku ako z cukrárne!

Fánky milujú snáď všetci.

Problém je, že nie každý ich rád pripravuje.

Zdá sa, že to nemusí byť také problematické – stačí sa pozrieť na náš recept.

Tradičné pečenie šišiek a fánok je vďaka spracovaniu, teda vyprážaniu, symbolom „tučn ého štvrtku“.  V minulosti, pred začiatkom pôstu, sa chceli ľudia pripraviť.

Z tohto dôvodu najmä v posledný štvrtok pred štyridsaťdňovým pôstom veľa jedli a boli sýti.


 

Perfektné fašiangové fánky sú chrumkavé a dobre prevzdušnené.

Tradičné fánky sú dosť náročné na prácu.

Vyžadujú si čas na dôkladné vymiesenie cesta, prevzdušnenie a následné vysmážanie.

 

Nižšie uvedený recept nevyžaduje silné mužské ruky pri miesení cesta!

Ich implementácia je oveľa rýchlejšia a jednoduchšia.

Zvládne ich aj úplný kuchársky laik.

 

Na fánky potrebujeme:

2 šálky hladkej múky

1 PL mäkkého masla

3 žĺtky

1 vajce

7 PL kyslej smotany

1 PL liehu alebo liehového octu

rastlinný olej

práškový cukor na posypanie

 

Postup:

Suroviny by mali mať izbovú teplotu.

Všetky suroviny spojíme.

Potom veľmi dôkladne vypracujeme hladkú a jemnú hmotu.

Dosku posypeme múkou.

Položíme pripravené vymiesené cesto.

Valčekom ho na tenko   rozvaľkáme.  

Pomocou noža alebo krájača vyrežeme dlhé obdĺžniky.

Potom ich v strede pozdĺžne prerežeme.

 

Jeden koniec vyrezaného cesta prevlečieme cez otvor.

 

 

Vo väčšom hrnci dobre rozohrejeme olej.

Keď dosiahne správnu teplotu, do hrnca vložíme pripravené fánky.

 

Osmažíme ich z oboch strán do zlatista.

Fánky po miernom vychladnutí a odkvapkaní tuku poukladáme na tanier.

Posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Kategória: Rady redakcie