|
||||
![]() Fánky milujú snáď všetci. Problém je, že nie každý ich rád pripravuje. Zdá sa, že to nemusí byť také problematické – stačí sa pozrieť na náš recept.
Jednoduchý recept na dokonalé domáce fánky z portálu newsy.gotujmy.
Tradičné pečenie šišiek a fánok je vďaka spracovaniu, teda vyprážaniu, symbolom „tučn ého štvrtku“. V minulosti, pred začiatkom pôstu, sa chceli ľudia pripraviť. Z tohto dôvodu najmä v posledný štvrtok pred štyridsaťdňovým pôstom veľa jedli a boli sýti.
Perfektné fašiangové fánky sú chrumkavé a dobre prevzdušnené. Tradičné fánky sú dosť náročné na prácu. Vyžadujú si čas na dôkladné vymiesenie cesta, prevzdušnenie a následné vysmážanie.
Nižšie uvedený recept nevyžaduje silné mužské ruky pri miesení cesta! Ich implementácia je oveľa rýchlejšia a jednoduchšia. Zvládne ich aj úplný kuchársky laik.
Na fánky potrebujeme:2 šálky hladkej múky 1 PL mäkkého masla 3 žĺtky 1 vajce 7 PL kyslej smotany 1 PL liehu alebo liehového octu rastlinný olej práškový cukor na posypanie
Postup:Suroviny by mali mať izbovú teplotu. Všetky suroviny spojíme. Potom veľmi dôkladne vypracujeme hladkú a jemnú hmotu. Dosku posypeme múkou. Položíme pripravené vymiesené cesto. Valčekom ho na tenko rozvaľkáme. Pomocou noža alebo krájača vyrežeme dlhé obdĺžniky. Potom ich v strede pozdĺžne prerežeme.
Jeden koniec vyrezaného cesta prevlečieme cez otvor.
Vo väčšom hrnci dobre rozohrejeme olej. Keď dosiahne správnu teplotu, do hrnca vložíme pripravené fánky.
Osmažíme ich z oboch strán do zlatista. Fánky po miernom vychladnutí a odkvapkaní tuku poukladáme na tanier. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! |
||||
|