
Je to slovenská klasika, no takmer zabudnutá. Chuť môže mnohých odradiť, no máme tip, ako to napraviť.
Má množstvo vitamínov B1, minerálov, obzvlášť horčíka a cenných živín vrátane bielkovín, vlákniny, železa, zinku a fosforu. Neobsahuje lepok a na zimu je skrátka perfektná. Preventívne pomôže aj v boji s nachladnutím, epidémiami a nepriaznivým počasím. Nájdete v nej veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať črevá zdravé. Tak isto pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a pomáha predchádzať ochoreniam srdca.
Navyše môže pomôcť pri chudnutí a udržaní zdravej hmotnosti. Jej vysoký obsah železa môže pomôcť pri predchádzaní anémie, a obsah fosforu pomáha posilniť vaše zuby a kosti. Okrem toho sa ľahko trávi a môže byť dobrým zdrojom energie.
Mali by ste po nej siahnuť, ak máte cievne problémy, hemoroidy alebo kŕčové žily, tiež pri potrebe pomôcť psychike a pri fyzickej námahe.
Pohánka je poklad
Pohánka si zaslúži vašu pozornosť aj pre svoj obsah nenasýtených mastných kyselín. V zime sa odporúča jej denné užívanie, pretože organizmu pomôže v zahrievaní. Pohánka môže mať podľa spôsobu spracovania svetlo zelenú alebo hnedú farbu. Hnedá prešla pri čistení vysokým teplom, ktoré čiastočne ničí obsiahnuté pozitívne látky. Vhodnejšia je preto pohánka svetlo zelená, ktorá sa čistila mechanicky. V oboch prípadoch je potrebné pohánku najskôr dôkladne prepláchnuť. Svetlo zelenú následne ešte uvariť.
100 gramov pohánky má:.jpg)
-
10 g bielkovín
-
74 g sacharidov
-
2 g tuku
-
12 g vlákniny
-
12 g vody
-
Nájdete v nej:
-
vitamín B, B1, B2, B3, B5
-
vitamín A
-
vitamín C
-
vitamín E
-
fosfor
-
zinok
.jpg)
-
horčík
-
draslík
-
vápnik
-
mangán
-
molybdén
-
železo
-
Pohánku si môžete dopriať namiesto rezancov do polievky, do lievancov, do šalátu, ako náhradu múky alebo ryže či zemiakov k hlavnému jedlu. Ak vás odrádza jej chuť, maskujte ju cesnakom, cibuľkou alebo majoránom.
|