ŠTYRI rýchle vianočné recepty, ktoré rozveselia aj zahrejú!
ŠTYRI rýchle vianočné recepty, ktoré rozveselia aj zahrejú!

 

V tomto období ich nájdete snáď v každej reštaurácii či kaviarni. Pripravte si ich aj doma! 


Zimný grog

Jeho vznik bol zaujímavý. Od 17. storočia sa na lodiach ako lodný prídel dával posádke rum. Nedisciplinovanosť pripitej posádky však nebola zriedkavá, preto v roku 1970 dal anglický viceadmirál Vernon, prezývaný Old Grog, svojej posádke rum zriedený s horúcou vodou. Neskôr sa pridával aj cukor a limetková šťava. 

 


 

Recept na grog: Do troch štvrtín hrnčeka nalejte vriacu vodu, pridajte 2 lyžičky cukru, šťavu z limety alebo citróna a 0,4 dcl rumu.

 

 

Vianočný punč

Punč, z hind. pánč - päť je horúci nápoj z Indie, ktorý sa pôvodne pripravoval z piatich prísad - alkohol, cukor, citrón, voda a čaj (alebo skôr korenie, z ktorého sa robil aj čaj).

 

 

Recept na vianočný punč: víno, voda, cukor, rum, plátky pomarančov a citrónov, sušené hrozienka, oriešky, škorica, badyán. Podľa chuti zmiešajte, nechajte prevrieť a podávajte horúce.

 

 

Horúce jabĺčko (alebo hruška)

Typický horúci nealkoholický nápoj, ktorý poznáte zväčša v instantnej forme. Prečo si ho však nepripraviť doma?

 

 

Recept na horúce jabĺčko: očistené a pokrájané jablko, jablkový džús, voda, jablkový čaj, škorica, badián, klinčeky, citrón a zázvor. 

 

 

Glogg

Jeho základom je víno. Pôvodne vznikol v severských krajinách. V minulosti sa pridaním rôznych ingrediencií takto napravovalo nekvalitné víno. V nemčine známy aj pod názvom Glühwein alebo Glödgad vin. 

 

 

Recept na glogg: víno, (môžete pridať aj whiskey, bourgon alebo biely rum), kardamóm, zázvor, škorica, klinčeky, pomarančová kôra, hrozienka, olúpané mandle a cukor nechajte prevrieť a podávajte horúce.

Kategória: Rady redakcie