|
||||
![]() Nový výskum prišiel s naozaj zaujímavým zistením. Len jediná nenápadná zmena by mohla byť kľúčom k zníženiu nebezpečenstva demencie. Boj proti demenciiPrelomová štúdia, ktorá ešte čaká na recenziu a publikovanie vo vedeckom časopise, získala poznatky od viac ako 90 000 účastníkov v priebehu troch desaťročí - 60 582 žien a 31 801 mužov. Počas trvania štúdie 4 749 účastníkov v dôsledku demencie zomrelo.
Významné je, že u osôb, ktoré denne konzumovali o niečo viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja, sa pravdepodobnosť, že podľahnú demencii, znížila o pozoruhodných 28 %. Tento prínos bol výrazný v porovnaní s tými, ktorí olivový olej zjedli len zriedka alebo nikdy. Výskum navyše zdôrazňuje, že nahradením obyčajnej čajovej lyžičky margarínu alebo majonézy olivovým olejom denne by mohli ľudia znížiť svoju náchylnosť na demenciu o 8 % až 14 %. Zaujímavé je, že tento účinok zostal rovnaký bez ohľadu na celkové stravovacie návyky.
Napriek tomu je dôležité zdôrazniť, že štúdia je pozorovaním a nemôže definitívne potvrdiť, že olivový olej je príčinou tohto zníženia rizika. Napriek tomu výskum navrhuje, že olivový olej by mohol potenciálne ukrývať zlúčeniny, ktoré prospievajú zdraviu mozgu , čím by sa rozšíril jeho dobre známy prínos pre zdravie srdca.
Okrem potenciálnej úlohy pri ochrane pred demenciou sa olivový olej môže pochváliť celým radom ďalších zdravotných výhod. Už v Smerniciach pre výživu Američanov sa odporúča nahradiť nasýtené tuky nenasýtenými, ako je olivový olej, aby sa zmiernil „zlý” LDL cholesterol a predišlo sa kardiovaskulárnym ťažkostiam. Zaujímavosťou je, že aj štúdia z roku 2021 v časopise Journal of the American College of Cardiology prišla s rovnakým záverom, ako tohtoročná štúdia – konzumácia o niečo viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne je spojená so znížením rizika srdcových ochorení o 14 %.
Okrem toho sa účinky olivového oleja vzťahujú aj na Výskum odhalil, že zaradenie olivového oleja do jedálnička a vynechanie iných tukov, ako je maslo, majonéza a margarín, by mohlo priniesť 8 až 34 % zníženie celkového rizika úmrtia, ktoré zahŕňa rakovinu, neurodegeneratívne ochorenia a ochorenia dýchacích ciest. zmierňovanie zápalov a znižovanie výskytu cukrovky 2. typu.
|
||||
|