
Máte nízky tlak? Tento chlebík vám ho zdvihne zdravým spôsobom. Postará sa o to rozmarín, ktorý prekrví aj studené končatiny.
Rozmarín je skvelý s olivovým olejom, paradajkami a čerstvým, mäkkým pečivom. Upečte si ho v tejto kombinácii a viac na začiatok dňa nebudete potrebovať.
Bylinka je výnimočná silou rozprúdiť krv v žilách, zvýšiť tak cirkuláciu i krvný tlak. Aj v tradičnej čínskej medicíne má svoju váhu najmä pre posilnenie mozgu. Pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, zmierňuje napätie a nepokoj. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém najmä pri plynatosti či žalúdočných kŕčoch.
Potrebujete:
-
1 kocka droždia,
-
400 ml vlažnej vody,
-
1 lyžica hnedého kryštálového cukru,
-
290 g hladkej múky,
-
280 g celozrnnej špaldovej múky,
-
3 lyžice olivového oleja,
-
1 a pol lyžičky soli,
-
1 lyžica nasekaného rozmarínu + 1 lyžička na posypanie,
-
za hrsť nasekaných sušených paradajok,
-
za hrsť nastrúhaného parmezánu.
-
Postup
-
Zmiešame 300 ml vlažnej vody, cukor, droždie, lyžicu hladkej múky a necháme vzísť, čo trvá asi 15 minút.
-
Kvások vlejeme do misy, pridáme obe múky, olivový olej, soľ a dobre vymiesime.
-
Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, dolejeme zvyšok vody, ak riedke, prisypeme múku.
-
Nakoniec pridáme rozmarín, sušené paradajky.
-
Z hladkého, vláčneho a jemného cesta urobíme bochník, ktorý uložíme do pomúčenej misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
-
Potom cesto vyberieme na dosku, premiesime, vytvarujeme valec a uložíme do formy vyloženej papierom na pečenie.
-
Opäť necháme aspoň pol hodiny podkysnúť.
-
Rúru vyhrejeme na 200 °C.
-
Povrch vykysnutého chlebíka potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a dáme piecť na 20 minút.
-
Potom vyberieme, posypeme parmezánom a dáme dopiecť na 20 minút.
-
Krájame vychladnutý.

|