Milujete rajčiny? Stiahnu cholesterol i tlak, takto ich ale nikdy nejedzte
Autor: Lujza
Pondelok, 21. august 2023
Milujete rajčiny? Stiahnu cholesterol i tlak, takto ich ale nikdy nejedzte

Ovocie či zelenina? Tak či tak rajčina patrí na letný stôl aj niekoľkokrát do týždňa. V jednom prípade sa však môžete predávkovať jej toxínmi. 

Spor o to, či sú paradajky ovocie alebo zelenina, je zaujímavý a odborne kontroverzný. V kontexte botaniky a biológie sú paradajky klasifikované ako ovocie, pretože plodom je bobuľa, ktorá obsahuje semená a vzniká z opeleného kvetu. Na druhej strane, v kulinárskom svete sa paradajky považujú za zeleninu.


Nemali by vám v jedálnom lístku chýbať, pretože sú výnimočne zdravé. Nájdete v nich vitamíny A,B, C, D, E a tiež minerály ako draslík, železo, fosfor, sodík, selén, horčík, zinok a ďalšie.
Majú aj veľmi nízky glykemický index.

 

 

Aké majú hlavné zdravotné benefity a ktorej chybe v konzumácii sa treba vyhnúť?

  • znižujú cholesterol
  • pomáhajú s detoxikáciou
  • prospievajú tráviacemu systému
  • priaznivo pôsobia na srdce
  • pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak
  • prispievajú k zdraviu pokožky a vlasov
  • pomáhajú zdraviu očí aj kostí

 

Na to, aby ste z paradajky vyťažili maximum, treba vedieť akú a ako ju jesť. Zrejme už máte informáciu, že viac živín prijmete vo varenej či dusenej forme.

V jednom prípade sa však rajčina môže stať toxickou. Kedy? 

 

Rajčiny môžu byť toxické

V ľuľkovitých rastlinách, obzvlášť v rajčiakoch, sa nachádza látka tomatín. Ide o steroidný klikosidový alkaloid, ktorý je toxický. Vyskytuje sa hlavne v stonkách, listoch ale aj v nezrelýchelených) rajčiakoch. Dajte si teda pozor, aby ste konzumovali len úplne zrelé plody.

 

Okrem veľkého množstva vitamínov a minerálov, obsahujú aj veľa histamínu a pre ľudí s histamínovou intoleranciou sú absolútnou stopkou.

Kategória: Rady redakcie