|
||||
![]() Ovocie či zelenina? Tak či tak rajčina patrí na letný stôl aj niekoľkokrát do týždňa. V jednom prípade sa však môžete predávkovať jej toxínmi. Spor o to, či sú paradajky ovocie alebo zelenina, je zaujímavý a odborne kontroverzný. V kontexte botaniky a biológie sú paradajky klasifikované ako ovocie, pretože plodom je bobuľa, ktorá obsahuje semená a vzniká z opeleného kvetu. Na druhej strane, v kulinárskom svete sa paradajky považujú za zeleninu.
Nemali by vám v jedálnom lístku chýbať, pretože sú výnimočne zdravé. Nájdete v nich vitamíny A,B, C, D, E a tiež minerály ako draslík, železo, fosfor, sodík, selén, horčík, zinok a ďalšie.
Aké majú hlavné zdravotné benefity a ktorej chybe v konzumácii sa treba vyhnúť?
Na to, aby ste z paradajky vyťažili maximum, treba vedieť akú a ako ju jesť. Zrejme už máte informáciu, že viac živín prijmete vo varenej či dusenej forme. V jednom prípade sa však rajčina môže stať toxickou. Kedy?
Rajčiny môžu byť toxickéV ľuľkovitých rastlinách, obzvlášť v rajčiakoch, sa nachádza látka tomatín. Ide o steroidný klikosidový alkaloid, ktorý je toxický. Vyskytuje sa hlavne v stonkách, listoch ale aj v nezrelýchelených) rajčiakoch. Dajte si teda pozor, aby ste konzumovali len úplne zrelé plody.
Okrem veľkého množstva vitamínov a minerálov, obsahujú aj veľa histamínu a pre ľudí s histamínovou intoleranciou sú absolútnou stopkou. |
||||
|