|
||||
![]() Chren je známy svojou ostrou chuťou a aromatickou vôňou, ktorá dokáže oživiť chuťové poháriky. Ale vedeli ste, že nielen koreň, ale aj listy. chrenu majú výnimočné zdravotné výhody? V tomto článku sa dozviete užitočné recepty na prírodné medicíny z chrenových listov.
Postup:Chrenové listy si najskôr umyte a osušte. Potom oddeľte mäkkú časť listov a pokrájajte nadrobno. Nakrájané listy rozprestrite na plech pokrytý papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 40 – 50 °C. Dvierka rúry nechajte otvorené. Keď sú listy vysušené, pomelieme ich kávovým mlynčekom na prášok.
Blahodarné účinky chrenových listov
Chrenové listy obsahujú širokú škálu živín a aktívnych zlúčenín, ktoré
môžu mať pozitívny vplyv na váš organizmus.
Bohaté na vitamíny a minerály:
Chrenové listy sú plné vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie vášho tela.
Obsahujú vitamíny A, C, E a K, ktoré sú silnými antioxidantmi a prispievajú k ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi.
Okrem toho obsahujú chrenové listy aj vápnik, železo, horčík a draslík, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti, svaly a srdce.
Podporujú trávenie:
Chrenové listy obsahujú zlúčeniny nazývané horčíkové ionty, ktoré majú priaznivý vplyv na tráviaci systém.
Tieto zlúčeniny podporujú tvorbu tráviacich enzýmov a žalúdočných štiav, čo napomáha správnej tráveniu potravy a zlepšuje vstrebávanie živín z potravy.
Antimikrobiálne účinky: Chrenové listy majú tiež silné antimikrobiálne vlastnosti. Obsahujú zlúčeniny, ako je horčíková soľ kyseliny izotiokyanovej, ktoré môžu bojovať proti baktériám a iným mikroorganizmom. Tieto účinky môžu pomôcť v boji proti infekciám a podporiť zdravie imunitného systému.
Zníženie zápalu: Zlúčeniny prítomné v chrenových listoch majú protizápalové účinky. To môže byť prospešné pre ľudí trpiacich chronickými zápalovými ochoreniami, ako je napríklad artritída.
Uchovajte si chrenové listy na zimu a pripravte z nich málo známu delikatesuPripravte si doma lahodnú omáčku z chrenových listov, ktorou môžete použiť pri dochucovaní viacerých jedál. Vitamínová bomba, ktorá jednoznačne stojí za vyskúšanie.
Potrebujeme:50 chrenových listov 1-2 feferónky 300 g papriky
100 g vlašských orechov
50 g cesnaku 50 g koriandra 50 g petržlenovej vňate kôru z 1 citróna šťavu z 1 citróna
100 ml rastlinného oleja
2-3 ČL soli 2 ČL Khmeli suneli (zmes gruzínskeho korenia)
Postup:Na začiatku do misky pomelieme mlynčekom na mäso chrenové listy. Potom pomelieme feferónky. Ďalej pomelieme papriku. Potom do zmesi pomelieme cesnak a orechy. Nakoniec pomelieme petržlenovú vňať a koriander. Zmes posolíme. Potom pridáme korenie a citrónovú kôru. Nalejeme citrónovú šťavu a olej.
Všetko spolu dobre premiešame. Zmes rozdelíme do čistých uzatvárateľných pohárov. Poháre naplníme až po samý okraj. Potom zalejeme olejom, aby zmes vydržala čo najdlhšie.
Poháre napevno uzavrieme viečkami. Vložíme do chladničky. Môžeme ich skladovať až 6 mesiacov. Pochúťka z chrenových listov je pripravená.
|
||||
|