Šupky z melóna nevyhadzujte do kompostu! 5 tipov, ako ich využijete nielen v kuchyni
Pondelok, 31. júl 2023
Šupky z melóna nevyhadzujte do kompostu! 5 tipov, ako ich využijete nielen v kuchyni

Melón patrí k letu rovnako ako slnko a voda. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako by sa dali využiť aj jeho šupky? Máme pre vás 5 tipov na ich spracovanie a využitie v kuchyni i záhrade.


Melónové šupky sú viac ako len odpad, ktorý nedbanlivo hodíme do koša alebo na kompost. Obsahujú rôzne látky, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. Jednou z nich je aj vláknina. Nemusíme ju hľadať len v chutnej červenej dužine. Podporí správne trávenie a zdravie čriev.

Ďalšou významnou látkou v melónových šupkách sú antioxidanty (betakarotén, vitamín C a vitamín E). Chránia bunky pred voľnými radikálmi, pomáhajú telu bojovať so zápalom a posilnia imunitný systém. Z minerálov je v šupke zastúpený draslík, horčík a vápnik. Prečo to teda všetko nevyužiť vo svoj prospech? Vyskúšajte tieto overené recepty.

 

Džem z melónových šupiek

  • 600g pokrájaných melónových šupiek
  • kôra z jedného citróna alebo pomaranča
  • šťava z jedného citróna alebo pomaranča
  • 200g kryštálového cukru
  •  

Melónové šupky očistíme od tmavej a hrubej časti. Nakrájame na kocky, dáme do hrnca, pridáme kôru a šťavu z jedného citróna alebo pomaranča. Prisypeme 200g cukru a dobre premiešame. Hrniec prikryjeme a necháme 30 minút odstáť.

Po uplynutí času dáme zmes na sporák a varíme prikryté približne 35-40 minút, občas premiešame. Zmes následne rozmixujeme do hladka, prípadne rozmixujeme len mierne a ponecháme väčšie kúsky. Opäť dáme na oheň a varíme.

 

Ešte vriaci džem nalejeme do pripraveného čistého pohára, otočíme hore dnom a necháme pod dekou pomaly vychladnúť. Džem môžeme naliať do pohárika aj vychladnutý, potom ho ale skladujeme v chladničke a spotrebujeme do jedného mesiaca.

 

Nakladané korenisté melónové šupky

  • šupky z melóna
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka jablčného octu (dá sa nahradiť klasickým)
  • 1 šálka cukru
  • 1 čajová lyžička celého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička čili vločiek
  • 2 a pol polievkovej lyžice soli
  •  

Melónové šupky očistíme od tmavej tvrdej časti, pokrájame na kocky a nasypeme do zaváraninových pohárov. Z vody, jablčného octu, cukru, korenia, čili vločiek a soli si pripravíme studený nálev. Dobre ho premiešame, aby sa soľ a cukor rozpustili. Pripraveným nálevom zalejeme melón v pohároch, uzavrieme ich, otočíme hore dnom a necháme postáť v chladničke aspoň 48 hodín. Chuť vás milo prekvapí, je sladká, ale korenistá.

 

Indické sabji z melónových šupiek

  • 200g melónových šupiek
  • 1,5 lyžičky masla ghee
  • 1 lyžička celej rasce
  • koriander – čerstvá vňať
  • pol lyžice limetkovej šťavy
  •  

Koreninová zmes

  • 3/4 lyžičky mletej čili papriky
  • 1/4 lyžičky mletej kurkumy
  • 1/2 lyžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej rasce (môžete použiť indickú rímsku rascu)
  • 1/3 lyžičky sušeného mletého koriandra
  • 1/4 lyžičky korenia garam masala
  • 1/2 lyžičky mangového prášku (môžete vynechať)
  • 1/2 lyžičky soli
  •  

Melónové šupky zbavíme tvrdej tmavozelenej časti a nakrájame na kocky. V miske zmiešame všetky koreniny. Na panvici roztopíme jeden a pol lyžičky masla ghee, pridáme celú rascu a chvíľu necháme prehriať. Následne pridáme pripravený mix korenia a niekoľko sekúnd opekáme. Prisypeme nakrájané melónové šupky, dobre premiešame a prikryté 5 minút podusíme. Dobre premiešame, posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a polejeme limetkovou šťavou. Podávame s indickým chlebom alebo ryžou.

 

Hnojivo z melónových šupiek

Ak vás recepty nepresvedčili a inklinujete skôr k záhrade, určite vás poteší informácia, že melónové šupky vieme využiť aj na výrobu hnojiva.

Melónové šupky obsahujú magnézium, vápnik, horčík a mnohé ďalšie prvky, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť vitalitu rastlín. Prečo teda nevyužiť odpad a spraviť z neho poklad?

 

V tomto prípade šupky netreba zbavovať tvrdej časti, spracujeme ich celé. Jednoducho ich nakrájame na menšie časti, zalejeme vodou a necháme prikryté postáť 2-3 dni, aby zmes začala fermentovať. Výslednú zmes dobre premiešame a precedíme. Vzniknutým tekutým hnojivom polievame rastliny raz za 15 dní, alebo ho v rovnakom časovom intervale aplikujeme postrekom na listy. V prípade citlivejších rastlín hnojivo rozriedime s vodou v pomere 1:1.

 

Ilustračné foto: Shuterstock

Kategória: Rady redakcie