Riziko zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi významne rastie pri nadmernej konzumácii živočíšnych tukov. Nie je potrebné sa ich vzdávať úplne, ale skúste znížiť ich podiel maximálne na jednu tretinu celkovej spotreby tukov. Namiesto masti a masla siahnite po rastlinných olejoch, prerastené červené mäso striedajte s hydinou, zverinou a rybami. Opatrne tiež s tučnými syrmi a smotanovými jogurtmi a naučte sa tuky čerpať zdravšie. Z orechov, avokáda a semienok.
Cholesterol je látkou tukovej povahy, ktorá má v našom tele nezastupiteľnú úlohu. Je dôležitý pre správnu funkciu našich mozgových buniek, nervov, hormónov, a preto je jeho určité množstvo nevyhnutné. V krvi rozoznávame „dobrý“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. Celkový cholesterol by nemal presahovať hodnoty 5,00 mmol/l, LDL by mal byť nižší ako 3,0 mmol/l a HDL by mal byť vyšší ako 1,00 mmol/l u mužov a vyšší ako 1,2 mmol/l u žien. Ak sa normy vychýlia, začína mať telo vážny problém. Na mieste je vylúčiť problematické potraviny.
Alkoholické a sladené nápoje majú na hladiny cholesterolu negatívny vplyv. Prospešný je naopak zelený alebo čierny čaj, stavte aj na bylinky ako sú žihľava, púpava, čakanka. Do horúcich nápojov prisypte pol lyžičky škorice, aj tá proti zvýšenému cholesterolu pomáha.
Vajíčka sú v poriadku
Démonizovaných vajíčok sa nebojte, nepreháňajte to s nimi, ale nevyhýbajte sa im, pretože vajcia sú zdravé. Jedno denne dodá organizmu významné množstvo bielkovín a cholesterol ovplyvní v porovnaní s inými potravinami len nepatrne. Preto rozhodne nie je prvé na odstrel. Avšak nerobte si ho na slaninke, ale pekne natvrdo.
Pozor na stres
Nie je to síce jedlo, ale ukazuje sa, že cholesterol vás nezabije, ak si dáte o jedno vajce denne viac, alebo si dáte slaninku. Avšak musíte ho jesť v bezstresovom prostredí. Štúdie ukazujú, že zásadný vplyv na vysokú hladinu cholesterolu má totiž predovšetkým dlhodobý stres.