|
||||
![]() Produkty zo sóje sú už dlho považované za dobrý zdroj bielkovín. Aj keď sója nie je v západnom svete veľmi rozšírená, tradičné produkty zo sóje, ako tofu, miso či tempeh, tvoria už po stáročia základ stravy vo východnej Ázii, kde sú cenené nielen pre svoju všestrannosť, ale aj pre zdravú výživu. V skutočnosti existuje čoraz viac výskumov, ktoré potvrdzujú jej prospešnosť pre zdravie. „Ako dietologička často odporúčam zdravé bielkoviny, ako je sója a tofu, v mnohých svojich receptoch a stravovacích plánoch. Napriek tomu, že klady a zápory sóje boli v posledných desaťročiach dôkladne preskúmané, ešte stále existuje mnoho mýtov a mylných predstáv. Mnoho ľudí sa zbytočne obáva prírodných fytoestrogénov v sóji,“ hovorí Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition.
Hoci všetky druhy fazule poskytujú bielkoviny, sója kraľuje tomuto zoznamu, pokiaľ ide o ich kvalitu. Ako kompletná rastlinná bielkovina obsahuje sója všetky základné stavebné bloky aminokyselín. Tie sa používajú na výrobu všetkých druhov špecializovaných bielkovinových štruktúr, ktoré naše telo potrebuje. Okrem toho je tiež bohatá na arginín, aminokyselinu, ktorú telo využíva na produkciu oxidu dusnatého. Oxid dusnatý zvyšuje prietok krvi do svalov, čo pomáha dodávať živiny a kyslík počas tréningu.
„Rastlinné estrogény nie sú rovnaké ako prirodzený estrogén produkovaný v tele. Zdá sa, že toto nedorozumenie pramení zo skutočnosti, že sója (a mimochodom aj mnohé iné potraviny) obsahuje prirodzené rastlinné zlúčeniny nazývané izoflavóny, ktoré sú klasifikované ako fytoestrogény,“ dodáva Susan Bowermanová.
Ako fytoestrogény pôsobia v tele? Niektoré telesné tkanivá, ako napríklad prsník, kosti a prostata, majú vo svojich bunkách štruktúry nazývané estrogénové receptory (E.R.). Estrogén môže v bunke pôsobiť, až keď sa v nej naviaže na receptor. V skutočnosti existujú dva rôzne typy estrogénových receptorov a prirodzený estrogén v tele nie je zvlášť vyberavý v tom, na ktorý z nich sa naviaže. Na druhej strane fytoestrogény – ako napríklad izoflavóny v sóji – sa radšej viažu len na jeden typ receptora. A práve tým sa fytoestrogény tak výrazne líšia od telu vlastného estrogénu.
Keďže fytoestrogény sa radšej viažu na jeden typ receptora než na iný, znamená to dve veci. Na tie receptory, na ktoré sa fytoestrogény nechcú viazať, sa môže pripojiť prirodzený estrogén a uplatniť svoje účinky v bunke. Keď sa však fytoestrogény viažu na svoj preferovaný typ receptora, tak trochu „prekážajú“ – čo sťažuje viazanie prirodzeného estrogénu v tele.
Účinky izoflavónov v ľudskom organizme sa podrobne skúmali a ako sa uvádza v nedávnom obsiahlom článku, „nič nenasvedčuje tomu, že by konzumácia sóje alebo sójových izoflavónov ako pravidelnej súčasti stravy predstavovala riziko pre ľudské zdravie. Práve naopak, štúdie za posledné desaťročia naznačujú ochranné účinky týchto zlúčenín.“
Sója a riziko rakoviny prsníka Sójové izoflavóny nezvyšujú riziko rakoviny prsníka. Tento mýtus v súvislosti s fytoestrogénmi viedol niektoré ženy k tomu, že sa vyhýbali sójovým potravinám v mylnom presvedčení, že tieto rastlinné estrogény zvyšujú expozíciu ich tela estrogénom a zvyšujú riziko rakoviny prsníka. V prípade rakoviny prsníka sú obavy zo sóje zvyšujúcej prirodzenú hladinu estrogénu neopodstatnené. V krajinách, kde sa sója pravidelne konzumuje, je výskyt rakoviny prsníka nižší.
V ázijských epidemiologických štúdiách sa vyššia konzumácia sóje v ranom veku spája s 25- až 60-percentným znížením rizika vzniku rakoviny prsníka. Podobne aj Severoamerická spoločnosť pre menopauzu dospela k záveru, že izoflavóny zo sóje nezvyšujú riziko vzniku rakoviny prsníka alebo endometria.
Účinky sóje na mužov Mýtus ľudovo pomenovaný ako „mužské prsia“ spôsobil, že niektorí muži sa úplne vyhýbajú sójovým produktom. Aj keď by mohlo ísť o bombastickú správu, tento problém bol zaznamenaný len v jednej štúdii, ktorá dokumentovala „feminizačné“ účinky u 60-ročného muža, ktorý vypil denne približne 3 litre sójového mlieka.
Odhaduje sa, že dotyčný prijímal 360 mg izoflavónov denne – deväťnásobok množstva izoflavónov, ktoré zvyčajne konzumujú starší japonskí muži, u ktorých je už príjem sóje vyšší než celosvetový priemer. Vysoký príjem sóje u tohto subjektu bol tiež v kontexte nevyváženej a nutrične chudobnej stravy, keďže väčšina jeho kalorického príjmu pochádzala zo sójových potravín.
Nemali by sme robiť závery z jedného prípadu. V mnohých klinických štúdiách neboli hlásené feminizačné účinky u mužov, ktorí boli vystavení hodnote až 150 mg/deň sójových izoflavónov.
Pre odber najnovších informácií o spoločnosti Herbalife Nutrition, sledujte @HerbalifeNews. |
||||
|