4 tipy, ako si posilniť imunitu
Autor: Alena R.
Štvrtok, 21. apríl 2022
4 tipy, ako si posilniť imunitu

 

Zdravá imunita je základom toho, aby sme sa cítili dobre. Ak máme zdravú imunitu, máme viac energie, lepšiu náladu, sme silnejší a odolnejší voči chorobám. V tomto článku nájdete základné rady, ako si posilniť imunitu.


 

1. Dopĺňajtepotrebné vitamíny

Jedným z najväčších posilňovačov imunitného systému je vitamín C. Jeho nedostatok môže zvýšiť náchylnosť na ochorenia. Ďalším dôležitým vitamínom je vitamín B6, ktorý podporuje biochemické reakcie v imunitnom systéme. V boji proti infekciám je dôležitý aj vitamín E, ktorý je silným antioxidantom.

Vitamíny na posilnenie imunity môžeme dopĺňať pomocou doplnkov, pretože niekedy môže byť náročné prijať dostatočné množstvo iba zo stravy.
Odporúčajú sa lipozomálne vitamíny, napríklad od Purerituals.sk, pretože majú mnohonásobne vyššiu vstrebateľnosť ako bežné doplnky stravy.

 

2. Pravidelne cvičte

Cvičenie je skvelý spôsob, ako si zlepšiť imunitu. Najskôr môže byť ťažké zostať disciplinovaný, no hovorí sa, že po 30 dňoch sa z cvičenia stane zvyk a už si nebudete vedieť predstaviť deň bez neho. Ak chcete pri cvičení dopĺňať aj vitamín D, zacvičte si vonku.

 

3. Doprajte si kvalitný spánok

Telo sa počas spánku regeneruje a uzdravuje. Keď nemáme dostatok spánku, imunitný systém nemusí fungovať tak dobre a tým sa znižuje obranyschopnosť tela. Optimálne je dopriať si 7 až 9 hodinový spánok. Aby ste ho skvalitnili, spite v tmavej, vyvetranej miestnosti a vyhýbajte sa aspoň 2 hodiny pred spánkom elektronike, obzvlášť pozeraniu do obrazovky.

 

4. Otužujte

Otužovania sa nemusíte vôbec báť. Pokojne začnite s vlažnými sprchami a postupne teplotu znižujte. Po niekoľkých mesiacoch sa pravdepodobne odvážite vstúpiť aj do ľadového jazera alebo rieky. Pri otužovaní si telo zvyká na náhlu zmenu teploty a stáva sa menej náchylné na chlad. Zároveň má otužovanie pozitívny vplyv aj na naše psychické zdravie.

 

Zdroj obrázka:  PKpix/ Shutterstock.com

Kategória: Zdravie