Nakŕmte svoje črevá vlákninou
Autor: Lucia L.
Nakŕmte svoje črevá vlákninou

Ako populácia nekonzumujeme dostatok vlákniny v našej strave, napriek tomu, že jej príjem je pre telo dôležitý. Prečo je vláknina tak potrebná pre trávenie a funkciu čriev?  Jej zvýšený príjem má mnoho zdravotných výhod a pravidelná návšteva toalety nie je jediným dôvodom!


 

ČO JE vláknina?

Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinnej potravy, ktorá sa z vášho tráviaceho traktu nevstrebáva. Je to balastná a nestráviteľná súčasť vášho jedálničku. Hlavnou funkciou vlákniny je jej schopnosť zväčšovania objemu stolice. Niektoré druhy vlákniny súčasne stolicu aj zmäkčujú tým, že na seba viažu vodu. Vytvára sa tak gél, ktorý pôsobí ako špongia v črevách – väčší objem a mäkšia stolica. Črevá sa správne rozhýbu a trávenie sa ustáli.

 

Typy vlákniny

„Vlákninu môžeme rozdeľovať, či klasifikovať podľa rozpustnosti a podľa prebiotických vlastností, tj na základe jej schopnosti fermentácie. Vlastnosti jednotlivých typov vlákniny sa však často prekrývajú. Preto je praktické si zapamätať niekoľko konkrétnych príkladov.“ Vysvetľuje farmaceutka PharmDr. Jana Matušková.

 

  • Pšeničné otruby patria do radu nerozpustných vláknin, ktoré sú súčasťou celozrnnej potravy. Otruby pôsobia tak, že „kefujú“ črevá, čím provokujú črevo ku zvýšenej sekrécii vody. Zmäkčujú stolicu aj napriek tomu, že sú nerozpustné a nenapučia sa. Otruby nemajú prebiotické vlastnosti.
  •  
  • Psyllium patrí medzi rozpustné vlákniny, známy z lekárne ako doplnok stravy. Psyllium viaže obrovské množstvá vody, ktoré ale musí človek súčasne vypiť. Často sa vyžaduje vypiť ½ litra tekutín na jednu porciu psyllia. Ak je splnený pitný režim, psyllium potom vie dobre napučať a zmäkčiť stolicu.
  •  
  • Innulín tiež patrí medzi rozpustné vlákniny a má dobré prebiotické vlastnosti. Vo vode sa síce rozpustí, ale nenapučí. Preto nedokáže zmäkčovať stolicu.
  •  
  • PHGG (hydrozylovaná guarová guma) je vláknina, ktorá patrí medzi rozpustné vlákniny. Vo vode mierne napučí, a preto dokáže zmäkčovať stolicu. Užívateľsky je komfortnejšia na konzumáciu. Keď ju pridáme do jedla, nie je to  poznať. Chuť aj konzistencia jedla zostane rovnaká. Keď ju pridáme do pitia, môžu to byť studené aj teplé nápoje, tak to tiež nie je poznať. Pridajte do svojho každého dňa vlákninu OptiFibre®. OptiFibre® je 100% rastlinná vláknina vo forme prášku, ktorá sa získava zo semien guarovej rastliny (PHGG). Vláknina je úplne rozpustná, bez chuti a môžete ju vmiešať do teplých aj studených nápojov. OptiFibre je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov.Viac informácií na www.optifibre.sk

 

Črevné baktérie

Naše črevá robia niekoľko úžasných vecí – jednou z nich je, že sú hostiteľom miliónov baktérií, dobrých aj zlých. Dobré črevné baktérie sa „kŕmia“ nestrávenou potravou a pomáhajú udržiavať vaše črevá v prevádzke tak, ako majú. Tu nám do hry prichádzajú prebiotiká, ktoré tieto priateľské baktérie vyživujú a podporujú ich funkciu. Čiastočne hydrolyzovaná guarová guma, tj vláknina PHGG, zároveň pôsobí ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie. Vláknina PHGG podporuje zdravé črevné baktérie, pretože im slúži ako potrava. Tie potom vlákninu fermentujú za vzniku užitočných látok, ktorým hovoríme látky typu SCFA, ktoré sú kľúčové pre výživu a dobrú kondíciu samotného čreva.

 

PREČO je vláknina dôležitá?

Vláknina nevyživuje len vaše dobré črevné baktérie. Privádza viac vody do hrubého čreva, čím udržuje vaše črevá pravidelné, pomáha vám „hromadiť“ stolicu, môže znižovať hladinu cholesterolu v krvi, udržiavať hladinu glukózy (cukrov) v krvi a pomáha aby ste boli dlhšie sýti. Vláknina zároveň aj priaznivo pôsobí pre ľudí, ktorí trpia zápchou. Aj keď vaše telo nedokáže stráviť vlákninu, jej dostatočné množstvo sa považuje za veľmi dôležité pre zdravie vašich čriev. Je to hlavne tým, že vláknina zväčšuje veľkosť vašej stolice a robí ju mäkšou. Väčšia a mäkšia stolica vám pomáha udržiavať pravidelnosť vyprázdňovania, pretože sa rýchlejšie pohybuje vo vašich črevách a ľahšie prechádza.

Kategória: Novinky