Ako sa starať o aknóznu pleť adolescentov?
Autor: Lucia L.
Ako sa starať o aknóznu pleť adolescentov?
  • Zatvárajú sa do kúpeľní a vyjdú z nich možno ešte zahanbenejší, než vošli.
  • Akné trápi viac ako 80 % všetkých dospievajúcich. Stav ich pleti ovplyvňuje nielen ich výzor, ale aj sebavedomie. Nepríjemné akné ich však nemusí zastaviť v rozlete...
  • Aj pre mladých ľudí existuje pri tomto nepríjemnom zdravotnom probléme účinné a zdravé riešenie. 

„Tajné“ príbehy našich kúpeľní... 

 

  1. Čaute, mám 14 rokov. Používam všetko možné, chvíľu je dobre, možno na deň, ale potom mi zasa všade vyskočia... Pls, poraďte, čo mám robiť, som zúfalý!
  2. Ahojte, som jednou z vás, ktoré trápi akné. Mám 15 rokov a viem, že v puberte sa s tým trápi každý. Ale moje vyrážky sú najväčšie na svete! Sú dni, keď sa hanbím vyjsť z domu, pretože mám pocit, že všetci sa pozerajú len na jeden bod mojej tváre! Na novú vyrážku! 

 

Aj vy upokojujete svoje deti, že problémom s pleťou dozvoní, keď trochu viac dospejú?

Skúste si prečítať chaty a fóra pre mladistvých a za pár minút sa presvedčíte, že vyrážka

na tvári nie je pre dieťa len dočasným estetickým „defektom“, ale aj dlhodobo stresujúcim faktorom jeho života. A najmä témou, o ktorej nerado hovorí!

 

„Nepríjemné problémy s pleťou dokážu byť veľkou prekážkou v plnohodnotnom prežívaní obdobia dospievania, bariérou formovania zdravého sebavedomia detí a rodičia by rozhodne nemali starostlivosť o pleť svojho potomka odbiť jednoduchou vetou, že s vekom to prejde. Naopak, so svojim dieťaťom by mali tento problém citlivo riešiť a v prípade potreby vyhľadať odbornú pomoc,“ odporúča dermatologička MUDr. Andrea Kozárová, PhD. Problémy s pleťou adolescenta podľa nej netreba podceňovať. „Mnohým komplikáciám s pleťou predídeme práve včasnou intervenciou.“

 

A jeden z úspešných príbehov...  

 

  1. Ahojte, volám sa Lora a starám sa o svoju pleť...

Od septembra nasttupujem na bilingválne gymnázium a som pripravená nenechať si náročné dni, na ktoré sa teším, ničím pokaziť. Mám rada svoje ranné rituály, takže vždy vstávam o hodinu skôr. Hudba zo Spotify mi dodá náladu, strečing a ranná sprcha zasa energiu. A potom príde na rad moja pleť.

 

Asi pred rokom som začala mať, tak ako mnohní moji rovesníci, problémy s akné, ale dobrou starostlivosťou sa mi ho darí „držať pod kontrolou“. Tvár si najskôr umyjem čistiacou penou, ktorú zmiešam v dlaniach s vodou a prírodnou konjakovou špongiou.

Na zapálené miesta si nanesiem čistiacu masku. Nechám ju poriadne vyschnúť a následne ju zmyjem rovnakou hubkou. Na ošetrenú pleť nanesiem hydratačný krém. A potom príde na rad make-up v podobe jemného krycieho korektora pod oči a vodeodolnej mascary na riasy. Ešte ošetrujúci balzam na pery a je hotovo. Na správny výber pleťovej starostlivosti sa spolieham podľa rád dermatologickej poradkyne a keďže mi ju odporučili v lekárni, už dlho jej dôverujem. 

 

Akné ma vďaka kozmetike BEAUTÉ PACIFIQUE v mojich aktivitách jednoducho nezastaví. Môžem sa stále naplno venovať nielen škole, ale aj mojím koníčkom – tancu, hudbe, pohybu aj herectvu.

 

Liečba nie je jednoduchá...

 

Liečba akné si vyžaduje vždy čas, trpezlivosť a dôslednosť. Pri miernych formách akné postačí pravidelná kozmetická starostlivosť, pri ťažších je vhodná konzultácia s lekárom.

„Liečba akné je založená na znížení produkcie mazu, urýchlení obnovy buniek a v odstránení bakteriálnej infekcie a zápalu. Správne zvolená dermatokozmetika je vhodným doplnkom

pri liečbe ochorenia,“  konštatuje odborníčka. 

 

...ale pomáha v nej správne zvolená dermatokozmetika...

 

Súčasťou každodennej starostlivosti o problematickú pleť sú základné tri kroky:

  • čistenie, 
  • tonizácia,
  • a ošetrenie krémom.

 

Využívanie špeciálnej kozmetiky pomáha čistiť pleť, stabilizovať činnosť mazových žliaz, odstraňuje rohovú vrstvu na povrchu pokožky, uvoľňuje ústie mazových žliaz, pôsobí protizápalovo a dezinfekčne.

 

Za takúto starostlivosť sa mladým ľuďom pleť odmení upokojením, zmiernením ťažkostí a zápalových prejavov, zdravším vzhľadom, ale aj posilnenou psychikou a novou energiou.

Kategória: Zdravie