|
||||
![]() Letná hnačka je pojem, ktorý sa používa pre rôznorodé črevné komplikácie prepadávajúce veľkých cestovateľov, občasných „dovolenkárov“ aj tých, ktorí nikam neodišli. Pri ceste do Egypta alebo Mexika väčšina s „faraónovou“, resp. „Montezumovou“ pomstou počíta. Aj napriek tomu ale skutočnosť, že s hnačkou má skúsenosť 60 % tých, ktorí vycestovali do zahraničia aspoň na 2 týždne, prekvapí. V bezpečí nie sú úplne ani tí, ktorí trávia leto doma na Slovensku. Zo zle tepelne upraveného jedla sa u nás minulý rok počas júna až augusta nakazilo až 2 141 ľudí a naša republika je všeobecne hodnotená ako krajina so stredným rizikom črevných ochorení. Dostatočná letná príprava zahrňujúca informovanie sa o rizikách a prevencii pri cestovaní do zahraničia, užívania probiotík a dodržiavania základných hygienických zásad pritom môže nepríjemnému ochoreniu zabrániť.
Kto za to môže? Medzi hlavných infekčných vinníkov patria baktérie, ktoré môžu za 8 prípadov z 10-tich. Viac ako 50 % vs?etkých hnačiek cestovateľov vyvola?va kmeň Escherichia coli produkujúca „zlý“ toxín narúšajúci črevnú mikroflóru a bunky (enterotoxín). Ďalej ide napríklad o salmonelózu alebo úplavicu (odborne dyzentériu). Ostávajúcich dvadsať percent si potom rozdelia parazity a vírusy. Pokiaľ zostanete v Slovenskej republike, vašu hnačku bude mať na svedomí pravdepodobne práve niektorá z baktérií. V roku 2018 najčastejšie išlo o kampylobakteriózu, ktorá je najčastejším infekčným ochorením tráviaceho traktu v Európskej únii aj na Slovensku. Podľa Úradu verejného zdravotníctva kvôli nej vyhľadá lekára viac ako 8 000 z nás, na rozdiel od salmonelózy je výskyt tohto ochorenia na výraznom vzostupe. Vlani chorobnosť oproti 5-ročnému priemeru stúpla o 24 %. Dôvodom bakteriálnych črevných komplikácií je často nedostatočne tepelne upravené mäso pri grilovaní (v prípade kampylobakteriózy pozor na kuracie – podľa Úradu verejného zdravotníctva SR bolo kuracie mäso ako faktor prenosu infekčných ochorení v roku 2018 v SR udané v anamnéze u 2 141 osôb.). Tiež si je potrebné uvedomiť, že v teplom počasí sa potraviny rýchlejšie kazia a že improvizované podmienky v predajnom stánku na kúpalisku alebo hudobnom festivale nemusia zaručiť potrebnú skladovaciu teplotu (o zložitosti dodržiavať ďalšie hygienické návyky nehovoriac).
Kde hrozí nebezpečenstvo? V Chartúme aj na chate „Nie je výnimkou, že sa mi v ordinácii objavujú pacienti bezprostredne po návrate z dovolenky. Prevládajú tí, ktorí prišli z niektorých exotických krajín alebo rozvojových zemí. Častou príčinou letných hnačiek je zhoršená hygiena, napríklad konzumácia nedostatočne umytého alebo neolúpaného ovocia či zeleniny, pitie vody z kohútika alebo nápojov s ľadom. Pokiaľ sú pacienti citlivejší na zažívacie ústrojenstvo, objavuje sa u nich hnačka aj v prípade konzumácie morských kôrovcov alebo ustríc. V týchto prípadoch, na ktoré je možné sa pripraviť napr. preventívnym užívaním probiotických doplnkov stravy, sa často zvládnu vyriešiť komplikácie sami a ja sa o nich dozviem len ´medzi rečou´ pri inom dôvode návštevy v ordinácii. Horšie sú prípady salmonelózy, shigelózy, brušného týfusu a ďalších bakteriálnych a parazitálnych ochorení, ktoré sa môžu objaviť po návrate z Afriky (vrátane Slovákmi obľúbeného Egypta alebo Tuniska), Južnej Ameriky, Indie a ďalších ázijských krajín. Pravdou ale je, že medzi rizikové krajiny, kde je možné ochorieť na salmonelózu, patrí aj Slovensko,“ hovorí všeobecná lekárka MUDr. Adriana Šimková, PhD. Zdroj: Travel and Migrant Health Section, HPA. Mapa pripravená na základe štúdií. V prípade absencie dát je riziko definované na základe susedných štátov na danom území. „Najväčším rizikom pri hnačkových ochoreniach je nedostatočný pitný režim a následná dehydratácia s minerálnym rozvratom organizmu. V civilizovaných oblastiach je možné kúpiť si špeciálne rehydratačné prípravky v lekárni, pokiaľ ste odkázaný len na svoju pomoc, využite aspoň prevarenú vodu so 4 lyžičkami cukru a 1 lyžičkou soli. Lekára určite navštívte, pokiaľ hnačka trvá dlhšie než 3 - 5 dní, objavia sa horúčky, opakované zvracanie, výrazné bolesti brucha, v stolici je prímes krvi, máte bolestivé nutkanie na stolicu alebo nie ste schopný dodať a udržať dostatok tekutín,“ radí odborníčka. To pritom platí, nech už hnačka príde kdekoľvek.
5 vecí, ktoré vám môžu zachrániť leto Probiotiká – na trhu už existujú špeciálne probiotiká určené pre prípady ciest do zahraničia a zvýšeného rizika. Oproti bežným prípravkom obsahujú väčší počet probiotických kmeňov a živých mikroorganizmov (vhodné je voliť prípravky doplnené o prebiotiká slúžiace zároveň ako potrava pre probiotiká, prípadne napr. kvasinku S. Boulardii). Probiotiká je vhodné dopĺňať preventívne aspoň týždeň pred plánovanou cestou. Fľaša – fľaša s vodou sa hodí nielen preto, aby ste sa nenakazili pri konzumácii závadnej vody. Pitný režim je veľmi dôležitý i v prípade, že sa u vás hnačka objaví. Dehydratácia totiž môže hnačku pekne skomplikovať. Dostatočný pitný režim (ideálne vo forme rehydratačného roztoku, iontových nápojov či ochutenej minerálnej vody) vás v tomto prípade môže uchrániť pred pobytom v nemocnici. Očkovanie proti infekčným chorobám (cholera, brušný týfus, žltačka typu A) – vhodné očkovanie odporučí váš všeobecný lekár alebo vám poradia pracovníci očkovacieho centra na základe bližších informácií o ceste do zahraničia.
Do plánov na leto zahrňte aj včasnú starostlivosť
|
||||
|