|
||||
![]() Jedným z nešťastných vedľajších účinkov rozsiahlej kampane proti pridanému cukru v potravinách každodennej spotreby, je zbytočný strach z prírodného cukru, ktorý sa nachádza nielen v mlieku, ale aj v ovocí. Mnohí spotrebitelia odsudzujú mliečne výrobky na základe vyššieho podielu cukru, no neuvedomujú si, že je ich prirodzenou súčasťou.
Mlieko, jogurt ako aj ďalšie mliečne výrobky, obsahujú laktózu, ktorá nie je ničím iným ako čisto prírodným zložitým cukrom. Túto skutočnosť však mnoho ľudí netuší a mliečne výrobky odsudzuje s predstavou, že obsahujú množstvo pridaných sladidiel, ako napríklad trstinový cukor alebo kukuričný sirup, ktoré zvyknú výrobcovia pridávať do balených potravín a nápojov počas spracovania. „Na rozdiel od pridaných cukrov, ktoré prispievajú k množstvu
Zdroj vápnika, bielkovín, draslíka... Mliečne výrobky sú jedným z najbohatších zdrojov vápnika, ako aj bielkovín, draslíka či ďalších mikroživín. Navyše si môžete skvele zamaškrtiť, keďže aj napriek tomu, že obsahujú omnoho menej cukru ako rôzne sladené nápoje, cukrovinky či dezerty, chutia stále skvele. Viaceré celosvetové zdravotnícke organizácie ako American Heart Association a Dietary Guidelines Advisory Committee sa zhodujú v tom, že umelý cukor by sme mali v strave obmedzovať. Cukry, ktoré sa nachádzajú v mliečnych produktov, však do tejto kategórie jednoznačne nepatria, a preto sa ich báť nemusíme.
Nedostatok informácií často spôsobuje, že zdraviu prospešné mliečne produkty sa nachádzajú na okraji zdravej výživy. „Skvelým príkladom je aj biely jogurt so zvýšeným obsahom proteínu. V tom sa totiž nenachádza žiaden pridaný cukor, no napriek tomu v energetickej tabuľke svieti údaj o obsahu 6,4 g cukrov na 100 gramov výrobku. Príčina je prozaická. Takúto hodnotu vytvára prírodný zložitý cukor laktóza,“ objasňuje doktor Minárik. |
||||
|