Cukor náš každodenný alebo sto ľudí sto chutí
Autor: Marta Z.
Cukor náš každodenný alebo sto ľudí sto chutí

To, že práškový cukor sa používa do krémov a hygienicky balené kryštáliky  ku káve, vieme všetci. Do čoho všetkého možno primiešať trstinový cukor, v akom nápoji najlepšie vynikne kandiz, alebo aké vlastnosti má hroznový, či BIO cukor, vie už málokto. Pritom každý z týchto sladkých pomocníkov sa hodí na prípravu iného druhu nápoja, osvieži iný dezert. Zorientovať sa v rôznych druhoch cukrov, s ktorými sa za posledné roky „vrece roztrhlo“, často nie je jednoduché. 


Hnedý cukor - karamelový zázrak

Ak chcete obľúbeným jedlám dodať nový šmrnc, alebo sa chystáte realizovať netradičné recepty, vhodný je hnedý cukor. Je chutnejšou náhradou bieleho cukru. Hnedý cukor je vyrobený z cukrovej repy a trstinového cukru. Svoju výbornú karamelovú príchuť získava z cukrových sirupov jemnej chuti, ktoré vykryštalizovali do zlato-hnedého cukru. Je vhodnou alternatívou k tradičnému bielemu cukru pri sladení všetkých pokrmov, ideálny je na pečenie s orechmi, mandľami, medom, čokoládou a sušeným ovocím. Chutný je spolu s müsli, sufflé, ovocím, s alkoholom, ovocnými šalátmi aj štipľavými čatní, pretože zvýrazni arómu použitých ingrediencií. Káve a nápojom dáva netradičnú chuť.

 

Trstinový cukor - sladiť sa dá aj zdravo!

Túžba osladiť si život sprevádza ľudí každého veku a tí v snahe neskĺznuť do stereotypu neustále hľadajú alternatívy ku klasickému bielemu cukru. Je preto pochopiteľné, že ľudia začali dôverovať zdrojom z prírody a tak si trstinový cukor, staronový produkt, razí cestu našťastie už aj do našich kuchýň. Profesionálni pekári a cukrári si už dávno všimli, že hnedý trstinový cukor má nižší bod topenia a absorbuje relatívne menej cudzích a nežiaducich pachov. Všetky tieto vlastnosti sú veľmi dôležité pri pečení, varení karamelu, príprave jemnej glazúry, lahodných cukrových pusiniek, či domáceho džemu. Prípravou teplých jedál sa však zoznam možností využitia nekončí. Hnedý trstinový cukor je základnou surovinou pri výrobe obľúbeného mojita, nedajú naň dopustiť všetci barmani a ani baristi. Kocka hnedého trstinového cukru podčiarkne chuť horúcich nápojov i studených drinkov.

Korunný cukor hnedý trstinový sa výborne hodí na pečenie aj na sladenie studených a horúcich miešaných nápojov práve vďaka svojmu špecifickému charakteru.

 

               Hroznový cukor = palivo pre svaly a mozog

Glukóza(hroznový cukor) je cukor s osobitnou funkciou v tele. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi a okamžite po konzumácii  sa do nej vstrebáva bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Dostáva sa tak do celého tela, kde sa využíva ako stály pohotový zdroj energie, alebo sa dostatočne ukladá vo svaloch a pečeni.

Využitie hroznového cukru je naozaj všestranné. Používa sa ako sladidlo do nápojov ako je čaj, káva, ovocné a zeleninové džúsy a šťavy.Vhodný je aj na prípravu ovocia s alkoholom a ovocných šalátov. Kvality hroznového cukru ocenia všetci tí, ktorí každoddene spotrebúvajú veľké množstvo energie, alebo sú vystavení situácim vyžadujúcich zvýšenú mieru koncentrácie. Teda športovci, študenti, vysoko pracovne vyťažení ľudia, ale aj rekonvalescenti, deti a chorí.

5 „P“ pre hroznový cukor:

1.    Pomáha prekonávať choroby

2.    Prospešný pri urýchľovaní zotavenia organizmu vyčerpaného športom, chorobou i prácou.

3.    Posilňuje organizmus detí a starších ľudí ako zdroj energie

4.    Používaný pri nechutenstve

5.    Potrebný preľudský mozog, ktorý je závislý na príjme glukózy ( pri poklese sa tvoria v mozgu hormóny glukagón a adrenalín )


Ovocný cukor

 

Ovocný cukor je čistá fruktóza a fruktóza má veľmi výdatný sladivý účinok (od 20 do 40 % menej cukru). Ovocný slad fruktózy dodáva a udržiava ovocnú chuť čerstvého ovocia, ovocných dezertov a studených ovocných nápojov. Ovocný cukor plne nahrádza klasický stolový cukor, môžeme ho teda v domácnosti využívať neobmedzene.

 

Kandizovaný cukor – elegantné sladenie

Luxusný nádych dodá nápoju špeciálny kandizovaný cukor, ktorý sa pomaly rozpúšťa. Možno ho dostať pod značkou Korunný cukor kandizovaný hnedý a jeho nevšednosť spočíva vo veľkých kryštáloch, ktoré sa dosiahli pomalou kryštalizáciou.  Žlto-hnedá farba a veľmi jemná chuť je zase výsledkom karamelizácie cukru, čo umožňuje jeho všestranné využitie. Vďaka veľkým kryštálom sa bude nápoj s prídavkom kandizovaného cukru krásne trblietať pri každom premiešaní, pričom efekt najkrajšie vynikne vo veľkej sklenenej nádobe. Kandizovaný cukor je výborným doplnkom každej šáločky s horúcim punčom, grogom, alebo vareným vínkom. Rovnako si nájde svoje uplatnenie aj v letných chladených nápojoch, kde v sklenenej nádobe vydrží nerozpustený naozaj dlho. Ďalšie ingrediencie ako sú kúsky ovocia, klinčeky, škorica a podobne sa pridávajú do jednotlivých receptov podľa chuti.

 

Sladké BIO

BIO cukor kryštálový si získava čoraz väčšiu obľubu nielen medzi zákazníkmi, ktorí sú vyznávačmi BIO životného štýlu založenom na ekologickom prístupe, ale aj u ľudí, pre ktorých je cukor nepostrádateľnou zložkou každodennej potravy a preto ju chcú mať v čo možno najvyššej kvalite. BIO CUKOR sa vyrába z cukrovej repy, ktorá rastie na úrodných poliach s označením BIO. Pestuje sa v súlade s princípmi ekologickej trvalej udržateľnosti, vyznačuje sa výnimočnou chuťou a podlieha prísnemu systému kontroly od pestovateľa až po výsledný produkt. 

 

Domáce želírovanie

Neoceniteľným pomocníkom pri ich príprave domácich džemov a marmelád je cukor želírovací, ktorý svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje prípravu lahodných ovocných pochúťok. Medzi jeho najdôležitejšie vlastnosti patrí želírovacia, alebo ak chcete, zahusťovacia schopnosť, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu konzistenciu. Nezanedbateľné sú však aj konzervačné účinky a fakt, že cukor zachováva sfarbenie ovocia. A ako sa so želírovacím cukrom pracuje? Veľmi jednoducho. Dôležité je pamäť si najmä dve zásady. Cukor určený na prípravu džemu vmiešavame do studenej ovocnej masy, pretože inak by džem mohol zrôsolovatieť príliš rýchlo. Naopak, rýchlo treba samotný džem variť, pretože prírodný pektín obsiahnutý v želírovacom cukre stráca svoj účinok po 10 minút varenia. Znamená to, že ak by sa zmes varila príliš dlho, zostala by v tekutej forme.

Kategória: Rady redakcie