|
||||
![]() Zákazníci Tesca si môžu vianočné hodovanie tento rok pripraviť aj s pomocou výrobkov od malých lokálnych výrobcov a rodinných farmárov. Tesco totiž od septembra ponúka výrobky malých producentov z regiónov z celého Slovenska na exkluzívnom mieste vo vybraných hypermarketoch. Zákazníci tak môžu nájsť v pútavých regáloch označených slovenskými čipkovými vzormi a fotkami výrobcov medy, vína, cestoviny, mäsové, pekárenské a mliečne výrobky. Na projekte Tesca spolupracovalo s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré aktívne pomáhalo pri výbere malých slovenských producentov. Tesco vyšlo firmám v ústrety – objednávkový režim alebo distribúciu majú prispôsobenú podľa ich potrieb tak, aby mohli rásť. „Chceli sme ponuku pre zákazníkov spestriť o kvalitné lokálne potraviny výrobcov, ktorí zatiaľ nemajú veľa skúseností s dodávaním do veľkých reťazcov. Ich ponuka je jedinečná a typická pre konkrétny región ako napríklad liečivé čaje, horské medy či lokálne vína. V ich ponuke sú najmä zdravé potraviny ako bezlepkové zmesi na pečenie chleba a koláčov, fit tyčinky alebo špaldové cestoviny, takže pochutiť si môžu aj zákazníci so špeciálnou diétou,“ uviedla Lucia Poláčeková, PR manažérka Tesca na Slovensku. Ľudia v 20 hypermarketoch Tesco na jednom mieste nájdu vyše 500 produktov malých lokálnych firiem. Sortiment sa v predajniach odlišuje podľa ponuky dodávateľov v jednotlivých regiónoch. Aktuálne je v programe Tesca na podporu malých a stredných producentov zapojených 50 dodávateľov z celého Slovenska.
Tipy na zdravé vianočné výrobky a recepty od malých farmárov:
Recepty: Suroviny: 200 g Cake mix Liana, 200 g Fine mix Liana, 3 vajcia, 70 g maslo, 140 g práškový cukor, 5 lyžíc medu Na potretie: 1 žĺtok + 1 lyžica voda Poleva: 1 bielok, 200 g práškový cukor 3-krát preosiaty, 1 lyžica kukuričný škrob Postup: Do misky si dáme múku s cukrom a postupne pridáme ostatné suroviny: vajcia, zmäknuté maslo a med. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme 24 hodín v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme na 3-5 mm hrúbku. Vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 7 – 8 minút. Majú byť svetlé, aby sa príliš nevysušili. Ešte horúce ihneď potierame vymiešaným žĺtkom s vodou. Zdobíme bielkovou polevou. Suroviny: 300 g Fine mix Liana, 180 g cukru, 2 vajcia, 300 ml mlieka (sladké alebo acidofilné), 3 lyžice džemu, 100 ml oleja, podľa chuti kúsky čokolády, drvené orechy, sušené hrozienka.. Postup: Vyšľaháme vajíčka s cukrom, postupne pridáme mlieko, olej a džem. Nakoniec zľahka primiešame Fine mix Liana. Môžeme pridať podľa chuti napr. kúsky čokolády, drvené orechy, sušené hrozienka. Cesto nalejeme do papierových košíčkov uložených vo forme na pečenie muffinov a upečieme pri teplote 180 °C 15 – 20 minút. Na ozdobu odporúčame šľahačku pripravenú so stabilizátorom šľahačky Liana, ktorý vyrábame v 25 príchutiach bez lepku a umelých farbív. |
||||
|