|
||||
![]() Na základe desiatok vedeckých štúdií MUDr. Josef Jonáš ukazuje, že rafinovaný cukor je vinníkom množstva problémov: od akné, zubného kazu, cukrovky, steatózy - stukovatenej pečene, infarktu myokardu, gynekologických problémov a osteoporózy až po nádorové ochorenia a mozgové poškodenie, vrátane chronického nedostatku vitamínov a dôležitých minerálov.
Zdravie v ohrození je skvelá kniha, ktorá hovorí o príčinách závislosti, prináša zaujímavé fakty o škodlivosti cukru a pridáva samozrejme aj možnosti riešenia. Liečbu.
Ak teda táto kniha hovorí o nebezpečnosti cukru, nejde o prirodzene sladké potraviny, ale o druhy cukru vyrábané v továrňach izolovane technologickými postupmi, ktoré v najrôznejšej podobe ovládajú dnešný trh. Prírodný cukor je dokonalým zázrakom stvorenia a žiadny priemysel ho nedokáže napodobniť!
Biely jed ...hovorí väčšina ľudí cukru aj jemne mletej múke. A predsa sa ich nedokážu vzdať a spotreba neustále rastie. Ako je to možné? Odpoveď je zdanlivo jednoduchá: Ide o závislosť, miera ktorej môže byť rovnaká, ba v niektorých prípadoch dokonca väčšia ako pri nikotíne, alkohole alebo tzv. tvrdých drogách. „Táto kniha odpovedá nielen na otázku, ako sa táto závislosť historicky dostala do našej spoločnosti, ale predovšetkým ukazuje cesty, ako z nej von,“ vysvetľuje Josef Jonáš v knihe. „Ruka v ruke so závislosťou ide, samozrejme, aj sila zvyku, pretože jesť cukor je príjemné, a mnohí z nás sa ho preto nechcú vzdať.“
Médiá pod tlakom najrôznejších lobby skoro denne šíria opak toho, čo je v prípade cukru len málo sladká pravda. Samozrejme. potom sa vôbec nemožno čudovať, že mnohí zaváhajú: Ako to môže škodiť, keď na to denne vidím alebo počujem reklamu? Na čokoládové krémy, gumové medvedíky, na mliečne sušienky, s ktorými si dáte pauzu, alebo na kokakolu?
Prečítajte si úryvok z knihy Zdravie v ohrození:
Nevedomosť neplodí hriech – chlácholí nás staré príslovie. V tomto prípade sa však mýli. Aj keď si človek nie je vedomý toho, že cukor má z dlhodobého hľadiska pre jeho telo zhubné následky, nemení to nič na skutočnosti, že mu prosto škodí. Nevedomosť teda v tomto prípade plodí hriech.
Krédom tejto knihy je zenové pravidlo: Nikdy nie je neskoro.
Jedným z najväčších sebaklamov je presvedčenie, že nebudete jesť cukor, a miesto neho si dáte takzvane zdravé sladkosti z obchodov so zdravou výživou. Do podobnej kategórie spadajú aj opakované predsavzatia, že sa budete stravovať zdravo, ktoré ale troskotajú v stále sa skracujúcich intervaloch medzi rozhodnutím a návratom k starým zvykom. Príde obdobie tajného maškrtenia, pri ktorom vás nikto nesmie vidieť, vytváranie úkrytov a trvalých zásob sladkostí a rôzne sa striedajúce prejedanie cukrom, ktoré opäť vystriedajú rôzne dlhé chvíle zdravého stravovania. Samozrejme pritom ale vždy viete, kde je v blízkosti vášho bydliska otvorený obchod so sladkosťami, cukráreň alebo najbližšia benzínová pumpa s nonstop prevádzkou. |
||||
|