|
||||
![]() Vo svete, v ktorom sa všetci snažia schudnúť ohrozuje onkologických pacientov opačný problém. Aj minimálna strata hmotnosti môže byť pre nich fatálna. Obzvlášť rizikové sú nádory v oblasti hlavy a krku, pankreasu, žalúdka a pľúc. Len málo onkologických pacientov pritom vie, že majú nárok a dotovanú výživu... Akoby toho nebolo dosť, pacienti bojujúci s nádorovým ochorením sú vystavovaní aj ďalšímm hrozbám. Pri často vyčerpávajúcej liečbe často dochádza k neplánovanej strate telesnej hmotnosti a vzniká riziko podvýživy, ktorá môže skomplikovať snahy o uzdravenie. Zo skríningu 4423 pacientov od 101 onkológov z 84 miest na Slovensku vyplynulo, že až 53 percent pacientov ohrozuje podvýživa. Ďalších 42 percent pacientov zase stratilo počas troch mesiacov predchádzajúcich skríningu viac ako 5 percent hmotnosti. Prečo je to nebezpečné?
Stratu hmotnosti nikdy neberte na ľahkú váhu Dôležité je uvedomiť si, aké nebezpečné je riadiť sa informáciami z neoverených zdrojov. Prvé, čo pacient s rakovinou a jeho rodina urobí je, že hľadajú informácie na internete. Na pochybných stránkach a diskusných fórach sa stretnú s odporúčaniami, že nádor treba vyhladovať. Nie je to však tak. Skôr ako nádor, vyhladuje pacient vlastnú imunitu. V krízových prípadoch stačí aj drobný úbytok hmotnosti a celý biologický systém sa rúti dolu. Napríklad zníženie hmotnosti o 5 percent počas troch mesiacov značne komplikuje liečbu. U pacienta s hmotnosťou 72 kg ide sice len o 3,5 kilograma ale už dochádza k strate svalovej hmoty, k oslabeniu srdca alebo pľúcnych svalov, a to znamená bezprostredné ohrozenie života.
Žiadne zázračné diéty ani zaručené doplnky Podobne nebezpečné môžu byť aj experimenty so životným štýlom a diétami. Samozrejme, vždy je lepšie sa stravovať zdravo, ale v rozdielnych prípadoch má slovo "zdravo" rôzne významy. Kým ovocie a zelenina sú vždy vhodné, prechod na vegetariánsku alebo vegánsku stravu sa pacientom s nádorovým ochorením rozhodne neodporúča. Základným predpokladom je - ustrážiť si dostatočný príjem kalórií a bielkovín z rôznych zdrojov potravy.
Odborníci tiež odporúčajú dať si pozor na konzumáciu pokútnych výživových doplnkov a bylinných prípravkov. Niektoré totiž môžu znížiť, alebo úplne vynulovať, účinnosť nevyhnutných liekov. Patria medzi ne byliny ako ženšen, ginko a ľubovník, ale aj zelený čaj, káva, červené víno, cesnak alebo grapefruit. Onkologickým pacientom sa odporúča konzultovať každú prípadnú samoliečbu s lekárom.
Nestrácajte na duchu ani na váhe
Vedomosti o tom, na čo si dávať pozor, môžu často zachrániť život. Prevencia však spočíva aj v tom, že pacient a jeho rodina podniknú aktívne kroky k udržaniu stabilnej hmotnosti. Odporúčaný nutričný plán pre pacientov s onkologickým ochorením vyzerá asi nasledovne: · 2 litre tekutiny denne · 30 kcal na kilogram telesnej hmotnosti pacienta denne · 1,5 g gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti pacienta denne (dobrým zdrojom bielkovín sú hydina, ryby, mliečne výrobky a vajcia) · Uprednostnite rastlinné tuky · Konzumujte vyváženú a pestrú stravu v pravidelných malých porciách, aj 6 krát denne · Jedzte to, čo vám chutí
Ak to stále nestačí a pacient stráca hmotnosť, treba siahnuť po špeciálnych nutričných drinkoch vyvinutých pre pacientov ohrozených stratou hmotnosti, s označením NUTRICIA. Sú plne hradené zdravotnými poistovňami na základe certifikátu Ministerstva zdravotníctva SR. Prípravky slúžia na zabezpečenie nutričných potrieb pacientov a možno ich používať len pod dohľadom lekára. Vyrobené sú pre pacientov, u ktorých nie je možné pokryť lekárom určenú nutričnú potreba bežnými stravovacími návykmi. Ako dodáva Viera Cmerová, brand manazérka spoločnosti, ktorá drinky vyrába, v súčasnosti ponúkaju približne 40 variácií drinkov, takže vyberie si aj náročný pacient. "Čo je však najdôležitejšie, ide o drink zabezpečujúci potrebnú dennú proteínovú výživu organizmu bojujúcemu s následkami chemo a rádioterapie." -------------------------------------------
Chcete sa o tejto téme dozvedieť viac?
Klinite na http://onkovyziva.sk. Nájdete na nej vedeckými štúdiami podložené návody, ako by sa mal stravovať pacient s onkologickým ochorením, aj hmotnostnú tabuľku, ktorá pomôže pacientom udržať hmotnosť pod kontrolou. |
||||
|