|
||||
![]() Existuje niekoľko hodnôt, ktoré doslova ohraničujú život diabetika a jeho normálne fungovanie. Iba tie „správne čísla“ mu pomôžu udržať sa na hrane.V živote diabetika je najdôležitejšou normou hladina cukru v krvi-glykémia.Hladina krvného cukru sa v priebehu dňa mení u každého človeka. U zdravých ľudí však nikdy však neklesne pod 3,3mmol/l a nalačno nestúpne nad 5,5 mmol/l. Len krátko po jedle je trochu vyššia, ale do dvoch hodín už klesá pod 7,8 mmol/l a dostáva sa do rozmedzia 3,3-5,5 mmol/l. Súhra hormónov inzulínu, glukagónu a adrenalínu zaisťuje v tele účinné hospodárenie s glukózou. Umožňuje jej prísun do celého tela, jej dobré spracovanie a využitie a spoľahlivo udržuje hornú i dolnú neprekročiteľnú hranicu glykémie. Pri diabete toto hospodárenie nefunguje. Diabetes mellitus je porucha, pri ktorej glykémia stúpa - vzniká hyperglykémia. Na opačnej strane výkyvov krvného cukru je hypoglykémia-príliš nízka hladina cukru v krvi. Časté vzostupy a pády hladín cukru sú pre diabetikov veľmi nebezpečné. Môžu spôsobiť rôzne akútne ale aj chronické komplikácie cukrovky. Priveľa cukru v krvi - hyperglykémia postupne poškodzuje cievy a dôležité orgány. Nízka hladina cukru - hypoglykémia zase bez rýchlej pomocimôže vyústiť do diabetickej kómy, poškodenia mozgu a dokonca aj smrti.
Kolísanie hladín cukru spôsobuje neliečená alebo zle liečená cukrovka. Aj diabetici, ktorí užívajú lieky či inzulín však môžu trpieť výkyvmi krvného cukru. Existuje totiž viacero faktorov, ktoré môžu viesť ku zmenám glykémie. Patrí medzi ne najmä stravovanie, cvičenie a užívané lieky, vrátane inzulínu. Sú však aj ďalšie faktory, ktoré diabetik nemôže kontrolovať ani ovplyvniť svojou životosprávou a správnym užívaním liečby. Patrí medzi ne výskyt iných ochorení, stresová záťaž, či užívanie iných ako diabetických liekov.
Jedlo:+ Môže rýchlo ovplyvniť glykémiu, ktorá stúpne Stres a ochorenie: + Môžu znížiť citlivosť organizmu na inzulín, čo sa zvyčajne prejaví vzostupom glykémie Fyzická aktivita: - Má tendenciu znižovať glykémiu Lieky: ± Majú priamy dopad na glykémiu - ich dávkovanie, načasovanie, vzájomné pôsobenie s inými než diabetickými liekmi môžu spôsobiť vzostup i pokles glykémie.
Pri kontrole výkyvov glykémie je dôležitá dobrá spolupráca pacienta s lekárom. Aj minimálna úprava liečby diabetu môže pomôcť k lepšej každodennej kontrole glykémie. Cieľom správnej liečby hypoglykémie a hyperglykémie nie je riešenie vzniknutého stavu, ale zabránenie jeho vzniku. Stabilizácia glykémie má pre diabetika veľký význam.
Aké čísla sú pre diabetikov tie hraničné? Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom cieľové hodnoty glykémií v rozmedzí:
Glykémia nalačno 4,0 - 7,2 mmol/l
Clykémia po jedle 5,0 - 9.0 mmol/l
Ak sú pacientove glykémie príliš vysoké alebo príliš nízke, v spolupráci s lekárom je vhodné: - urobiť rozbor príčin hyperglykémií a hypoglykémií - upraviť jedálny lístok a/alebo fyzickú aktivitu - porozprávať sa o úprave liečby - nové typy inzulínov-inzulínové analógy znižujú riziko hypoglykémií - informovať sa, čo vysoké a nízke glykémie znamenajú pre jeho zdravotný stav a v akom prípade sa obrátiť na pohotovosť
Ďalším ukazovateľom správnej liečby cukrovky je glykovaný hemoglobín(HbA1c). Jeho hodnota poukazuje na priemernú hodnotu glykémií v období asi 3-4 mesiace pred stanovením. Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Cieľová hodnota pre pacientov s diabetom je 6,5 až 7 percent. Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyššími hodnotami. |
||||
|