|
||||
![]()
Bežné choroby, zvýšenie teploty, chrípka alebo nachladnutie znamenajú pre organizmus zvýšenú záťaž. Pri ochorení, či ho už sprevádza teplota, alebo nie, sa zvyšuje hodnota cukru v krvi (glykémia) napriek zníženému príjmu potravy, prípadnému vracaniu a obmedzenému pohybu.
Je to preto, lebo organizmus je v strese a bráni sa zvýšením hladín hormónov, ktoré zvyšujú hodnotu cukru v krvi.
· Pri kontakte s lekárom je potrebné poskytnúť informáciu, či máte teplotu, či vraciate, ako prijímate potravu, či ležíte v posteli.
· Aby sa predišlo vážnemu ohrozeniu zdravia- hypoglykémii, v tejto situácii treba častejšie merať glykémiu a tiež sledovať ketolátky v moči. Varovnými príznakmi, že musíte nevyhnutne vyhľadať lekára, je opakované vracanie, horúčka, bolesť brucha a hlavy a ospalosť.
· Odporúča sa merať glykémiu každých 4 – 6 hodína je potrebné zaznamenať si výsledky.
· Je potrebné piť vo väčšom množstve nápoje, ktoré sú nesladené,prípadne minerálky. Ak nedokážete jesť, mali by pravidelne piť sladké nápoje a nahradiť obvyklé jedlo niečím ľahko stráviteľným, ako sú sušienky, toasty, polievky alebo ovocné džúsy. Ak vraciate, treba vypiť pol pohára ovocného džúsu alebo sladkého kolového nápoja. Odporúča sa piť častejšie malé množstvá. |
||||
|