|
||||
![]() Veľa štúdií jednoznačne preukázalo liečivé účinky látok nachádzajúcich sa v tejto tajomnej rastline. Aj napriek tomu sa nájdu niektorí odborníci, ktorí tieto dôkazy vyvracajú. Vzniká tak priestor pre neustálu diskusiu. Poďme spoločne preniknúť do voňavého sveta kávy, predstaviť si správny spôsob jej prípravy a ukázať si možnosti a benefity, ktoré táto plodina ukrýva. V mnohých vedeckých výskumoch bolo preukázané, že konzumenti kávy a látok v nej predchádzajú mnohým zdravotným rizikám. Vždy je však dôležité dbať na množstvo a tiež na spôsob prípravy kávy. Jedna šálka obsahuje napríklad – vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangán, draslík, horčík, fosfor a ďalšie zdraviu prospešné látky. Aby sme z kávy získali všetky tieto pozitívne vlastnosti, musíme dbať nielen na kvalitné kávové zrná, ale aj ďalšie faktory dôležité pri príprave. Faktorov je celkovo päť a bez ich dodržania vaša káva nikdy nebude chutná, voňavá a nebude obsahovať všetky telu prospešné látky.
Ako pomlieť Začnite pri mletí, správna hrubosť mletia je základ, ktorý má vplyv na celý proces prípravy kávy, nezabúdajte ani na stlačenie namletej kávy, zlé natlačenie môže zamedziť prietoku vody alebo, naopak, pretečie namletou kávou príliš rýchlo. Teplota vody a tlak prietoku sú ďalšie aspeky, na ktoré treba klásť dôraz. Posledná vec, dôležiá pri rípravy kávy v kávových strojoch, je čas, príliš dlhý prietok môže totiž znehodnotiť kávovú zmes a do šálky potom putuje „prepálený“ extrakt.
Profesionálni baristi všetky pravidlá zhrnuli do týchto piatich čísel: 7-30-90-9-25 – alebo 7 gramov čerstvo mletej kávy stlačí silou 30 kg a nechá nimi pretekať vodu s teplotou 90 stupňov pod tlakom 9 barov 25 sekúnd.
Ak sa však nechcete zaoberať výrobou kvalitných kávových nápojov, ale chcete ich iba konzumovať, navrhujeme vám kúpiť si plne automatický kávovar, ktorý za vás všetko postráži a pripraví všetko ako profesionál.
Pozíva pitia kávy Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie kávy prináša o 65 % nižšie riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Kofeín totiž pozitívne pôsobí na pamäťovú výkonnosť a pravdepodobne znižuje aj tvorbu beta amyloidu v mozgu. Terapeutické použitie kofeínu v klinickej praxi je teda jedna z mnohých sľubných ciest v boji s Alzheimerovou chorobou, preto v súčasnosti prebieha viacero klinických štúdií. Ďalším častým ochorením, kde môže káva zmierniť negatívne príznaky, je podľa rozsiahlych epidemiologických aj experimentálnych štúdií diabetes 1. typu, ochorenie charakterizované zvýšením hladiny krvného cukru. Odborníci uvádzajú, že 3 – 5 šálok filtrovanej kávy za deň môže znižovať riziko rozvoja diabetu 2. typu. Konzumácia kávy totiž zvyšuje aktivitu antioxidačných enzýmov a ovplyvňuje senzitivitu tkanív k účinku inzulínu. Priaznivý účinok kávových zŕn je tiež pripisovaný vysokému obsahu solubilnej vlákniny, a ako sme spomínali vyššie, aj v schopnosti zvýšiť telesnú aktivitu a prácu metabolizmu, čím napomáha pri redukcii telesnej hmotnosti pri diétnych opatreniach v prípadoch diabetu. |
||||
|