|
||||
![]()
Rozhodnutie o potrebe liečby vysokého cholesterolu nezávisí len od jeho výšky, ale aj od celkového kardiovaskulárneho rizika. Údaje hovoria o tom, že genetika sa na vysokej hladine cholesterolu podieľa v približne 60 % a vonkajšie faktory tvoria asi 40 %.
Úprava stravy môže znížiť hladinu cholesterolu o 10 až 15 % Zmena jedálneho lístka si však vyžaduje čas (predstavme si, že chceme zmeniť stravovacie zvyklosti u človeka, ktorý sa celý svoj život stravoval nie veľmi zdravo), často mesiace až roky. Pre dosiahnutie úspechu sú potrebné návštevy u lekára zaoberajúceho sa výživou a samozrejme záujem a spolupráca pacienta.
Základom nízkocholesterolovej diéty je obmedzenie potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov. Nasýtené tuky sa vyskytujú vo výrobkoch živočíšneho pôvodu (mliečne a mäsové výrobky), tuhých margarínoch, vo väčšine hotových zákuskov, sušienok, v sladkom pečive, v potravinách z „rýchleho občerstvenia“. Ďalšou dôležitou zásadou je obmedzenie príjmu transmastných kyselín (TFA), ktoré vznikajú pri vyprážaní, fritovaní, sú napríklad v tukovom pečive, krekroch, hotových polievkach, náhradách šľahačky. A v neposlednej miere sa ľuďom s vysokými hodnotami cholesterolu odporúča znížiť príjem cholesterolu v potrave. Najdôležitejšími zdrojmi cholesterolu v strave sú napríklad vaječné žĺtky, vnútornosti, mäso, tučné mliečne produkty, ako sú syry, smotana a maslo.
Strava človeka s vysokými hodnotami cholesterolu má byť pestrá, vyvážená a prospešná pre srdce Okrem zníženia celkového príjmu tukov a cholesterolu je potrebné sa sústrediť na konzumáciu vhodných tukov (konzumácia rýb najmenej dvakrát týždenne s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín). Strava bohatá na vlákninu (hrubozrnné a celozrnné výrobky, strukoviny, ovocie, bobuľovité plody a zelenina) má priaznivý dopad na hladinu cholesterolu. Strava bohatá na vlákninu je tiež dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a samotnej vlákniny. Odporúčaným postupom je varenie, dusenie, grilovanie či opekanie na malom množstve tuku. Ide o také postupy, ktorými pripravíme zdravé jedlo bez straty jeho výživných hodnôt. Bez tuku je možné jedlo pripravovať s pomocou kvalitnej teflónovej panvice, v teplovzdušnej či mikrovlnnej rúre, v pare (špeciálne parné hrnce), v antikorových nádobách s posilneným dnom, v alobale či vo fólii. Ak použijeme tuk, tak rastlinný (olivový olej extra panenský alebo panenský). Takéto odporúčania sa týkajú nielen ľudí s vysokými hodnotami cholesterolu, ale zásady racionálneho stravovania by mali dodržiavať preventívne aj zdraví ľudia.
Ak sa hladinu cholesterolu nepodarí znížiť úsilím o zmeny v oblasti životosprávy a pohybovej aktivite, respektíve hladina tzv. zlého cholesterolu je vysoká, pacientov liečia liekmi. Do farmakologickej liečby patria najčastejšie predpisovane lieky statíny, fibráty a inhibítory vstrebávania cholesterolu (lieky brániace vstrebávaniu cholesterolu) a biologická liečba, ktorá dokáže zablokovať aktivitu molekuly, ktorá zohráva dôležitú úlohu v metabolizme cholesterolu. Tým sa hladinu „zlého“ LDL cholesterolu znižuje.
|
||||
|