Diabetes
Diabetes

Takmer v každej rodine na Slovensku dnes žije aspoň jeden diabetik, touto  diagnózou u nás trpí približne  400 000 ľudí, pričom asi 100 000 diabetikov o svojom ochorení nevie. Počet diabetikov v SR sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. K príčinám nárastu tohto ochorenia patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, najmä nedostatok pohybu, nevhodná strava, stres a obezita. Žiaľ, až 8 z 10 prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu. 


Medzi príznaky cukrovky patria neustály smäd, nadmerné močenie, celková vyčerpanosť, poruchy ostrosti zraku, pocit brnenia či pálenia v končatinách, opakujúce sa kožné alebo pohlavné infekcie, ale aj pomalé hojenie rán či schudnutie bez známej príčiny.  Diabetes je však ochorenie, ktoré sa dá udržať pod kontrolou vďaka pomoci diabetológov, podpore rodiny, ale najmä aktívnemu prístupu pacienta k svojmu  životu s cukrovkou.

 

Diabetes mellitus alebo cukrovka je porucha, pri ktorej  telo nedokáže dobre hospodáriť s glukózou.Glukóza je chemicky jednoduchý cukor, obsiahnutý najmä v ovocí, preto sa mu  hovorí aj hroznový cukor. Je však tiež hlavným cukrom obsiahnutým v krvi človeka. Označuje sa preto tiež krvný cukor. Je to najdôležitejší a nenahraditeľný zdroj energie pre všetky bunky ľudského tela. Bunky dokážu glukózu  rozkladať a získavať z nej energiu. Tá je nutná pre fungovanie všetkých orgánov a pre každú prácu svalov. Krv privádza glukózu do všetkých častí tela. U zdravého človeka je množstvo glukózy v krvi stále. Je primerané potrebe buniek, ktoré si glukózu z krvi odoberajú.

 

Hladina krvného cukru v krvi sa nazýva glykémia. Udáva sa v jednotkách milimol na 1 liter  (mmol/l). U zdravého človek glykémia nikdy neklesne pod 3,3mmol/l a nalačno nestúpne nad 5,5 mmol/l. Len krátko po jedle je trochu vyššia, ale do dvoch hodín už klesá pod 7,8 mmol/l a dostáva sa do rozmedzia 3,3-5,5 mmol/l.

Kategória: Srdce a tlak