|
||||
![]() „To, akým spôsobom by sme mali konzumovať tuky, závisí od mnohých faktorov: pohlavie, vek, fyzická i psychická aktivita, metabolizmus a podobne. Spôsob trávenia je napriek tomu rovnaký (máme rovnakú žlč, rovnakú pankreatickú lipázu atď), ale existujú rozdiely v množstve tukov v strave, ktoré spájame historickým vývinom muža (bojovníka a lovca mamutov) a ženy (starostlivosť o deti a celkový chod rodiny),“ vysvetľuje prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.
Ženy a muži sa líšia aj množstvom telesného tuku, spôsobom jeho využitia i spaľovaním. Podobnosť je v tom, že pre správne fungovanie nášho organizmu sú tuky naozaj dôležitou súčasťou, bez ohľadu na pohlavie.
Všetci zdraví ľudia majú tukové rezervy potrebné pre riadne fungovanie orgánov. Množstvo tuku u žien by malo byť v rozmedzí 18 až 20 percent telesnej hmotnosti, zatiaľ čo u mužov je to iba 10 až 15 percent. Množstvo je jedným z najdôležitejších rozdielov medzi mužmi a ženami, vo vzťahu k tukom v tele. Paradoxom je, že ženy si ukladajú viac tuku v tele, a to napriek skutočnosti, že ho konzumujú menej. Zodpovedný je za to hormón estrogén, ktorý znižuje schopnosť ženy spaľovať energiu po jedle, čo vedie k tomu, že telo hromadí viac tohto tkaniva.
Tukové tkanivo u žien je totiž dôležité kvôli plodnosti, vývoju plodu i dojčeniu. Jeho rast sa odohráva najmä v období puberty a tehotenstva. Majte na pamäti, že tuky musíme konzumovať, a to nielen v zimnom období, kedy nás chránia pred tepelným stratami, ale celý rok. Ich nedostatok môže spôsobiť nielen problémy s plodnosťou u žien, ale aj ďalšie zdravotné ťažkosti celkového fungovania tela. Tuky potrebujeme aj vtedy, keď chceme schudnúť, pretože sú zdrojom mastných kyselín a dodávajú energiu v koncentrovanej forme. Bez poskytnutia vhodnej dávky tukov nemáme ani dostatok energie na spaľovanie kalórií. Tieto súčasti sú potrebné pre správne fungovanie metabolizmu.
Hoci po celý čas hovoríme všeobecne o tukoch, je veľmi dôležité ich rozlišovať. Prospešné pre naše telo sú tie dobré, a to najmä prítomné v rastlinných olejoch, rybách či orieškoch. Dôležitý je aj obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú najcennejšie. Ľudské telo si ich neprodukuje, takže by sme si ich mali zabezpečiť v strave. Patria medzi ne kyseliny ALA a LA (blahodarné účinky, napríklad pri udržaní normálnej hladiny cholesterolu, pri požití najmenej – 2 g a 10 g za deň, v danom poradí). Takže by sme mali konzumovať také potraviny, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6, v ideálnom prípade v dokonalom pomere 1:2. To je dôvod, prečo je práve repkový olej cennou súčasťou stravy – obsahuje presné proporcie týchto zložiek. Je rovnako zdrojomesenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, patriacim k nedostatočne dodávaným z jedla. |
||||
|