|
||||
![]() Skaramelizovaná cibuľka, chrumkavá vegánska slaninka, špeciálne omáčky, čerstvé žemle, zelenina a samozrejme údené aj klasické tofu. Aj tieto ingrediencie odhalíte v kombinácii plných chutí, keď sa zahryznete do burgerov od Luntera. Chutnú novinku uviedli v banskobystrickej reštaurácii Lunter Kuchyňa do života mladí športovci Dukly Banská Bystrica. Plavkyňa Baška Mišendová, cyklista Kristián Zimány a trojskokan Tomáš Veszelka, ale aj riaditeľ podporných tímov Dukla BB Miloš Bátovský sa zhodujú, že tofu rozhodne patrí aj do jedálnička špičkových športovcov a navyše môže aj skvelo chutiť.
Od konca mája si každý pracovný deň, okrem piatka, môžu návštevníci Lunter Kuchyne, na
„Mnohí naši návštevníci, ktorí majú radi pestrý jedálny lístok a zdravý životný štýl, sa nás pýtali, či nevytvoríme rastlinný burger. Nad touto myšlienkou sme sami koketovali už dlhšie. S našim šéfkuchárom Romanom Filipčanom sme už na začiatku roka začali skúšať rôzne verzie a chuťové kombinácie tofu, ktoré je hlavnou surovinou nášho burgeru. Hľadali a testovali sme najlepšie a najchutnejšie alternatívy, takže verím, že s výsledkom budú ľudia spokojní. Prvé reakcie sú veľmi pozitívne,“ spomína Jakub Lunter zo spoločnosti ALFA BIO, ktorý je zodpovedný za rozvoj konceptu Lunter Kuchyňa.
Reštaurácia Lunter Kuchyňa v centre Banskej Bystrice je známa svojimi rastlinnými zdravými jedlami a obedovým menu, ktoré pripravuje tím skúsených kuchárov, pričom starostlivo dbajú na to, aby boli jedlá nutrične vyvážené, rozmanité a hlavne chutné. „Zákazníci si u nás týždenne pochutia na pätnástich čerstvo pripravených jedlách v rastlinných verziách tradičnej slovenskej alebo medzinárodnej kuchyne. Dve jedlá sú pritom vždy nové,“ hovorí Jakub Lunter.
Pestrá a vyvážená strava, vrátane tofu, je pre aktívnych ľudí dôležitá Práve vďaka zdravej a vyváženej strave sú častými hosťami reštaurácie aktívni ľudia a známi športovci. Stretnúť v Lunter Kuchyni tak môžete aj zverencov z Dukly Banská Bystrica. Reštaurácia sa pre mladých športovcov dokonca stala pravidelným dodávateľom nutrične bohatých, zdravých a chutných raňajok.
Spoluprácu s Lunter Kuchyňou víta aj riaditeľ podporných tímov z Dukly Banská Bystrica Miloš Bátovský. Už ako aktívny športovec vždy dbal na to, aby bola jeho strava pestrá. Odporúča to i športovcom, pretože aj pri vrcholovej príprave je kvalitné jedlo zásadné. Medzi vhodné potraviny jednoznačne zaraďuje aj tradične spracovanú sóju vo forme tofu. „Pre športovcov je tofu skvelou súčasťou jedálneho lístka, lebo obsahuje veľa bielkovín, enzýmov a iných prospešných látok a pritom je ľahko a rýchlo stráviteľné. Vrcholový športovec často potrebuje veľké množstvo bielkovín. Počas dlhých hodín, niekedy viacfázového tréningu, mu potom rýchlo stráviteľné, zdravé tofu, tréningový proces uľahčuje,“ vysvetľuje Miloš Bátovský.
Aké je Lunter tofu? Pod značkou Lunter sa pripravuje tofu výlučne tradičným spôsobom, ktorý používali v Ázii už v druhom storočí pred našim letopočtom. Neupravovaná sója sa uvarí, rozomelie, scedí a pomocou syridla spracuje na tofu. Tento spôsob prípravy sa nemení po celé tisícročia a preto takto vyrobené tofu prináša nutrične bohatú a zaručene zdraviu prospešnú potravinu. Tofu je samozrejme možné pripraviť v rôznych chuťových variantoch. Značka Lunter ponúka tofu klasické biele, údené, marinované, chilli či s príchuťou byliniek. Vyrába sa iba zo sóje pestovanej na Slovensku, domácimi farmármi. Tofu je vyrábané zo 100% GMO free sóje. Vychutnajte si novinku – tofu burgre od Luntera
Lunter Burger Šťavnatý burger s fašírkou z tofu, s čerstvou zeleninou (cibuľka, paradajka, šalát) a špeciálnou vegánskou slaninkou, v čerstvej celozrnnej žemli.
Barbecue Tofu Burger Lahodný burger z údeného tofu s čerstvou zeleninou, karemelizovanou cibuľkou, skvelo dochutený sladkokyslou barbecue omáčkou, v čerstvej celozrnnej žemli.
Urobte si doma vlastný zdravý a chutný TOFU BURGER Recepty Lunter kuchyne
Vedeli ste, že burger môže mať skvelú a plnú chuť aj v TOFU verzii? Presvedčíte sa o tom jednoducho tak, že si ho pripravíte sami doma. Recept pre vás pripravil Roman Filipčan, šéfkuchár banskobystrickej reštaurácie Lunter. Veríme, že jeho ľahkosť oceníte vy, vaša rodina či blízki. Navyše, najete sa zdravo a pritom neutrpí ani váš rodinný rozpočet.
Potrebujete: 2 TOFU údené, 1 šalotku, 2 strúčiky cesnaku, hladkú múku podľa potreby, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie a soľ, olej, rukola, paradajky, 1 biela cibuľa, 4 žemle.
Postup: V mixéri dohladka rozmixujeme ošúpanú šalotku a cesnak. Pridáme TOFU, trochu soli, korenia, nasekanú petržlenovú vňať a ešte raz rozmixujeme. Zmes preložíme do misy a podľa potreby zahusťujeme hladkou múkou tak, aby sa nelepila. Tvarujeme z nej malé placky, ktoré z oboch strán opekáme na oleji na rozpálenej panvici. Na suchej panvici zľahka opečieme polovice žemlí. Na žemle dáme lístky rukoly, opečené burgre, pridáme na kolieska nakrájané paradajky a bielu cibuľu. Ako prílohu podávame dresing a šalát z čerstvej zeleniny.
Foto: Lunter
|
||||
|