|
||||
![]()
Repkový olej je cenný zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sa v ňom
nachádzajú v dokonalom pomere 1 : 2. Žiaľ, akosi sme ho zavrhli. Podľa výsledkov štúdie GFK Poľsko1, vládne na slovenských stoloch slnečnicový olej. Zákazníci ho prefrujú najmä kvoli cene. A pokiaľ ide o vnímanie tukov za najviac prospešný vyberáme olivový olej, neuvedomujúc si vlastnosti "nášho" repkového oleja.
Podceňujeme repkový olej
U detí je primeraná výživa spojená so zabezpečením ich najlepšieho možného vývoja. Vo výžive seniorov sa často spája s prevenciou chorôb súvisiacich so starnutím. Jedna vec je istá – bez ohľadu na vek by vhodne zvolené jedlo malo obsahovať potrebné ingrediencie nevyhnutné na správne fungovanie organizmu. Na tanieri preto nesmú chýbať ani tuky. Najmä tie, ktoré obsahujú nevyhnutné mastné kyseliny, vrátane omega-3 a omega-6 - v ideálnom prípade v dokonalom pomere 1 : 2.
V prípade slnečnicového oleja je tento pomer narušený až >136 : 1, čiže olej obsahuje len stopové množstvo omega-3, ale veľa omega-6 kyselín, prísun ktorých je aj tak dostatočne veľký. Lepšie, ale stále nie ideálne, je to v prípade olivového oleja – tu je pomer 9 : 1, čo znamená, že obsahuje pomerne veľa omega-6 v porovnaní s omega-3 mastnými kyselinami2.
Podľa štúdie GFK Slováci ochotnejšie siahajú po slnečnicovom oleji – najmenej raz za týždeň je to v prípade 82 percent respondentov, oproti 51 percentám používajúcim repkový olej. Olivový olej používa každý deň takmer 64 percent respondentov považujúc ho za tuk prospešný pre organizmus (tak uvažuje 59 percent respondentov). Pritom repkový olej obsahuje 10-krát viac omega-3 kyselín, ako olivový olej.
Tuky v detskej strave
Repkového oleja sa netreba báť ani pri malých deťoch. Je cennou zložkou stravy tehotných žien a malých detí – môže sa podávať aj dojčatám, a to už od šiesteho mesiaca. „Dieťa, ktoré je dojčené od narodenia, má zabezpečené všetky potrebné živiny z materského mlieka. Medzi 4. a 6. mesiacom je možné po lyžičkách zavádzať tuhú potravu – pediatri toto obdobie nazvali imunologickým okienkom, kde sa testuje, čo dieťatku chutí a hlavne či niektoré z druhov vybraných potravín nevyvolajú alergickú reakciu,“ vysvetľuje propagátorka zdravého životného štýlu Henrieta Peškovičová Kundrátová, matka 17-mesačnej dcérky. Je to tiež obdobie zavedenia novšej škály produktov počnúc jednoduchými pyré, polievkami. Potom sa v strave vyskytuje ovocie, mäso a ryby. Nesmie sa zabúdať na tuky, ktoré sú síce menšou, ale nemenej dôležitou súčasťou stravy. „Jedlá pripravujem, okrem iného, na repkovom oleji. Rafinovaný repkový olej pridávam k studeným jedlám, napríklad kašiam s ovocím alebo zeleninovým smoothies,” dodáva Peškovičová Kundrátová. Jeho veľkou výhodou najmä v súvislosti s deťmi je, že rafinovaný repkový olej nemá chuť ani zápach.
O to viac dospelí
Základom správnej stravy detí aj dospelých by mala byť pestrosť. „Ako starneme,
![]()
metabolizmus sa spomaľuje a vaše telo už má nižšiu energetickú náročnosť. Oveľa dôležitejšou sa však stáva náležitá kvalita jedla. Základ výživy by mali tvoriť potraviny s vysokou nutričnou hodnotou bohaté na nevyhnutné zložky: vitamíny, minerály a
mastné kyseliny,” vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, PhD. Je veľmi dôležité mať na pamäti, že prospešnejšími než nasýtené tuky sú nenasýtené – tzv. esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú najcennejšou skupinou kyselín. Okrem toho, výmena diétnych nasýtených tukov nenasýtenými pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v
krvi. Zo zdravotného hľadiska práve repkový olej obsahuje najmenej škodlivých
nasýtených mastných kyselín (ich obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).
Či už ste gazdinka v kuchyni alebo aktívny muž – športovec, repkový olej je vítaná
zložka stravy, okrem iného aj vďaka tomu, že je univerzálny. „Repkový olej možno použiť rovnako pre varenie ako aj do šalátov. Vďaka tomu, že jeho rafinovaná verzia je bez chuti a zápachu, je ideálny pre prípravu rôznych nátierok, marinád, plniek, ale môže byť tiež použitý na pečenie cesta,” dodáva Babinská.
Repkový olej sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči teplotným zmenám v priebehu vyprážania, dobrou stabilitou a v porovnaní s ostatnými tukmi jedlá pripravené na ňom sa vyznačujú o 5 až 10 % nižšou energetickou hodnotou v dôsledku ľahkého odtečenia oleja z vyprážaných potravín.
Výživa zohráva dôležitú úlohu aj v prevencii a liečbe ochorení kardiovaskulárneho
systému - najmä u starších osôb. „Medzi hlavné princípy výživy patri obmedzenie
príjmu nasýtených tukov a trans-tukov, preferované sú nenasýtené mastné kyseliny.
Osobitný význam má spotreba omega-3 mastných kyselín. Repkový olej je žiadúcou
súčasťou stravy, pretože má najnižší obsah nasýtených mastných kyselín, je vysoký obsah omega-3 mastných kyselín,” uvádza Babinská
|
||||
|