|
||||
![]() Odporúčaná ročná spotreba mlieka je pre jedného človeka 220 kilogramov. Na Slovensku je to približne 156 kilogramov, čo je približne jeden liter za týždeň a o 30 litrov menej, ako by mal človek vypiť. Okrem toho, časté diskusie vyvoláva aj otázka konzumácie trvanlivého a čerstvého mlieka. V seriáli pravdivý príbeh mlieka si o mlieku, mliečnych výrobkoch, ich spracovaní i zložení povieme viac. Medzi najobľúbenejšie stále patrí konzumné mlieko. Konzumné mlieko sa vyrába špeciálnymi procesmi mliekarenského ošetrenia surového kravského mlieka. Je to súbor technologických postupov, medzi ktoré patria čistenie, odstreďovanie, tepelné ošetrovanie, homogenizácia, chladenie a v neposlednom rade aj balenie. Na základe toho, aké technologické postupy sú pri spracovaní surového mlieka využívané sa rozlišujú a aj označuje jednotlivé druhy mlieka dostupné na trhu. Oboznámte sa s procesmi, ktoré pomáhajú mlieko dopraviť chutné a zdravé až na stôl.
Tepelné ošetrenie mlieka je jeden z najdôležitejších procesov pri výrobe mlieka
Prvý spôsob jepasterizácia, pri ktorej je mlieko zahrievané počas 15 sekúnd na teplotu najmenej 71 stupňov Celzia. Pri tomto type tepelnej úpravy mlieka sa zabezpečuje najmä zdravotná bezpečnosť, pričom je dôležité zachovanie fyzikálnych, chemických a biologických vlastností mlieka. Podľa spôsobu spracovania sa mlieku hovorí pasterizované. Pojem vysokopasterizované mlieko sa používa na označenie mlieka, ktoré bolo zahrievané na teplotu 85 stupňov Celzia len na pár sekúnd.
Ultravysokoteplný ohrev mlieka (UHT) je nepretržité zahrievanie mlieka na veľmi vysokú teplotu počas krátkeho časového intervalu, a to najmenej na teplotu 135 až 180 stupňov Celzia v rozmedzí od 1 do troch sekúnd. Týmto spôsobom dochádza k zničeniu všetkých mikroorganizmov a ich spórov, ktoré by mohli zapríčiniť kazenie sa mlieka. Pri tomto type spracovania mlieka sú fyzikálne a chemické zmeny mlieka len minimálne. Nabudúce si povieme o procesoch termosterilizácie, homogenizácie a odstreďovaní mlieka. |
||||
|