|
||||
![]() Orechy majú na ľudské zdravie celú škálu pozitívnych účinkov. Pomáhajú podporovať správnu funkciu mozgu – podporujú pamäť a myslenie. Majú vplyv na náladu – zvyšujú vylučovanie dopamínu a serotonínu. Ochraňujú cievy a srdce, znižujú cholesterol a riziko vzniku mozgovej mŕtvice, čiže majú antisklerotický účinok a ich pravidelná konzumácia znižuje riziko až o 50 %. Majú protirakovinový a antioxidačný účinok, anti-diabetický, pri ich konzumáciije nižšie riziko vzniku cukrovky 2.typu a podporujú výkonnosť imunitného systému. Orechy sú zdroj kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Látky, ktoré obsahujú vyživujú mozog, uplatňujú sa v prevencii civilizačných ochorení pretože chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi, majú omladzovací efekt a predlžujú život. Kvôli nízkemu obsahu cukrov sú vhodné aj pre diabetikov a pre výživovú hodnotu si ich cenia aj vegetariáni.
Orechy sú charakteristické veľkým obsahom:
1. Ich pravidelné chrumkanie znižuje hladinu cholesterolu a podporuje imunitný systém, 50 g denne je ideálne množstvo. 2. Zo všetkých orechov obsahujú najviac 3 omega nenasýtených mastných kyselín, ktoré dokázateľne zlepšujú činnosť srdca a udržiavajú našu pamäť v dobrej forme. 3. Kto si dopraje 30 g denne, zníži riziko priberania. 4. Žiadna šanca vráskam. Dostatok vitamínu E má dokázateľné vyhladzujúce účinky. 5. Snack pre vegetariánov: Vlašské orechy obsahujú 14 % bielkovín, ktoré robia kotletám ozajstnú konkurenciu.
Nenasýtené tuky obsiahnuté v orechoch slúžia na čistenie ciev a?chránia srdce. Vitamín A?podporuje zrak. Čerstvo vylúpané orechy sú najlepšie. Olúpané by ste mali skladovať vo vzduchotesnom vrecku a?po otvorení rýchlo skonzumovať. Inak zatuchnú. ![]() |
||||
|