|
||||
![]() Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách a pri plotoch. Keďže rastú v ťažších podmienkach, bránia sa nepríjemnými ostrými tŕňmi, preto pri oberaní treba dať pozor. Dodnes sa nevie, či pochádzajú z Ázie alebo zo Severnej Ameriky, vedci sa zatiaľ nedohodli, ale nám, čo ich konzumujeme, je to v podstate jedno. Čerstvé černice sú skvelý zdroj vitamínov C, B, aK, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú významné antioxidantami, ktoré viažu voľné radikály, pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Pôsobia detoxikačne. Pomáhajú liečiť zápal pľúc a znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Černice obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá podporuje delenie buniek. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prospieva zubom. Dokonca aj jadierka sú telu užitočné. Éterické oleje a salicyláty, ktoré obsahujú, pomáhajú liečiť reumu, zápaly a nachladnutie.
Čerstvé ovocie má len 200 kJ. Ak ho kupujete, zvyčajne zaplatíte približne 1,5 € za 250 g, no je to lacnejšie a zdravšie, ako kupovať chemické vitamíny a minerály v lekárni.
Práve preto ponúkame pár tipov, ako černice odložiť aj na chladnejšie dni. Černicový toping klasický (4 - 5 pohárov, 250 ml) Čas prípravy: asi 20 minút Prísady: 1000 g černíc, 400 ml vody, balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr. Oetker, 1000 g krupicového alebo kryštálového cukru. Príprava: 1) Umyté černice rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Spolu s vodou dáme do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s dvomi lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. 2) Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Dôkladne povaríme minimálne 5 minút. 3) Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku. TIP: Toping použijete na ozdobenie zmrzlín, pohárov, palaciniek a pod.
Černicové želé (na 3 poháre po 375 ml) Prísady: 0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc), 1 KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, želírovací ovocný cukor Dr. Oetker Príprava: 1) Černice umyjeme, necháme osušiť a odšťavíme. Odmeriame 0,7 l šťavy a rozmiešame ju v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom. 2) Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty varíme. Stále miešame. Odložíme zo sporáka. 3) Ihneď, zbavenú peny, plníme do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Tip: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).
Čučoriedkový džem extra ovocný(6 ks pohárov po 250 ml) Čas prípravy: asi 20 minút Prísady: 1000 g čučoriedok, balenie Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr. Oetker Príprava: 1) Umyté a očistené čučoriedky rozmixujeme ručným mixérom a dáme do väčšieho hrnca. Extra želírovací cukor pridáme k ovociu, dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. 2) Varíme minimálne 5 minút, stále miešame. Na tanierik kvapneme 1 - 2 kávové lyžičky horúceho džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. 3) Odoberieme prípadnú penu a hneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme a obrátime hore dnom. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
![]() |
||||
|