|
||||
![]() Káva je dnes po čaji druhá najpredávanejšie komoditou na svete. Nápoj z kávových zŕn si doslova podmanil ľudí na všetkých kontinentoch. Čarovnú arómu kávy tvorenú viac ako osemsto zložkami doteraz nedokážeme synteticky vyrobiť. Na trhu existuje nekonečné množstvo rôznych druhov káv, rôznych kvalít, spôsobov spracovania aj praženia. Bežný človek sa v tomto kávovom svete môže orientovať len vďaka edukácii. A sa rozhodujete, akú kávu piť, musíte sa k poznaniu „prepiť“. Základom však vždy musí byť fakt, že káva, ktorú vám niekto odporučí, vám musí aj chutiť.
Alchýmia dobrej kávy Pred tým, ako si kávu kúpite, odborníci otestujú jej kvalitu. V laboratóriu merajú jej vlhkosť, skontrolujú ju a odstránia chybné zrná. Pozorujú, degustujú a vyhodnocujú chute a vône uvarenej kávy (tzv. cupping kávy), vzorky sa pražia, meria sa kyslosť kávy. Ak vzorky náročným testom vyhovejú, káva sa „posúva“ ďalej, do pražiarní a k vám.
Odrôd je neúrekom Napríklad žltá odroda Arabica – Yellow Caturra vznikla mutáciou z odrody Bourbon, neďaleko mesta Caturra v Brazílii v roku 1930. Produkuje väčšiu úrodu na meter štvorcový ako samotný Bourbon. Rastlina je nižšia, má aj kratšie bočné vetvy a môže sa sadiť hustejšie. Relatívne nedávno vybraná botanická odroda všeobecne rýchlejšie dozrieva, produkuje viac zŕn a je odolnejšia voči chorobám ako staršie, tradičné odrody kávy Arabica. Aj preto je pre pestovateľom zaujímavá.
Starostlivosť o kávu Komplexné spracovanie kávy zahŕňa prípravu pôdy, výsadbu kávovníkov, pestovanie a starostlivosť, zber, spracovanie a sušenie rôznymi metódami, mletie, balenie, uskladnenie a nakoniec exportovanie. Najdôležitejšou časťou pestovania kávy pre každého farmára je zber úrody. Väčšinou sa zbiera dvakrát ročne – hlavný zber je v mesiacoch máj až jún a druhý „medzizber“ je v zimných mesiacoch (november). Keďže súčasťou dnes už väčšiny fariem je mnoho sociálnych programov orientovaných na podporu a rozvoj okolitých miest a obcí, podporu zamestnanosti a rozvoj gramotnosti a vzdelávania domorodých obyvateľov, úrodu zbierajú väčšinou ženy. Majitelia fariem tak podporujú stabilitu rodín a zabezpečujú im komplexné živobytie. Napríklad v Kolumbii sa žena dožíva v priemere o 7 a viac rokov ako muži, v zbere kávy je vytrvalejšia a zodpovednejšia a výkonnostné štatistiky hovoria o tom, že v priemere nazbiera aj viac kávových plodov ako muž. |
||||
|