Leto je čas hojnosti a príprav chutných džemov na zimu
Autor: mt
Leto je čas hojnosti a príprav chutných džemov na zimu

Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému štýlu. Všade je čerstvé ovocie a zelenina, ktoré možno mať na tanieri trikrát denne. Ak to však so zdravým jedlom myslíte vážne, leto a skorá jeseň je ideálne obdobie, ako sa čo najlepšie pripraviť aj na zdravé prežitie zimy. V praxi to znamená, že okrem maškrtenia by ste nemali zabúdnuť na výrobu džemov, mrazenie a zaváranie. 


Ako prežiť zimu naozaj zdravo?

Pre našich predkov bolo leto obdobie horúčkovitých príprav na zimu. Žiadne prázdniny, žiadne dovolenky. Väčšinu pekných a teplých mesiacov strávili starostlivosťou o úrodu a jej uchovávaním na horšie časy. Dnes sme zvyknutí, že máme prístup k „čerstvým“ potravinám hocikedy. Španielske papriky, marocké paradajky, jahody, broskyne a slivky z talianska, či zemiaky z francúzska sú k dispozícii celoročne a my sme si zvykli, že ich môžeme mať kedykoľvek. Všetci však vieme, že zimné dovozové plodiny sa nedajú porovnať s domácimi. Recept na uchovanie letných chutí a vôní je pritom minimálne v prípade ovocia jednoduchý: stačí želírovať, zavárať a mraziť.  

 

Uchovávanie potravín sme riešili už v dobe kamennej dobe

Mať dostatok potravín v zásobe bola vždy základná ľudská potreba. Niektoré výskumy poukazujú, že už naši predkovia v paleolite vedeli, že uchovávanie potravín v chlade, ich sušenie či údenie  pomôže predĺžiť životnosť. Neskôr začali na konzerváciu používať aj soľ. Rimania konzervovali ovocie v mede. Skutočnú revolúciu v uchovávaní potravín priniesol francúzsky vynálezca Nicolas Appert, ktorý koncom 18. storočia vynašiel techniku sterilizácie. Vedomosti sa odvtedy, samozrejme, posunuli a dnes je veľa možností, ako uchovávať potraviny na horšie časy.

 

Zavárať sa dá takmer všetko

Nakladaná a zaváraná zelenina je ideálne osvieženie zimného jedálneho lístku. Nehovoriac o domácich kompótoch a džemoch, ktoré sú istotne zdravšie, ako tie kupované a stopercentne zdravšie, ako sladkosti z obchodov. Pripraviť si zásobu džemu pre seba a rodinu je pritom otázka hodiny, aj s prípravou a upratovaním. Vďaka produktom na želírovanie s obsahom pektínu stačí džem variť približne 15 minút.

 

Domáci džem je dobrý darček

Pri príprave domácich džemov treba dodržať správny pomer medzi množstvom ovocia, cukrom a želírovacím cukrom. Vyberajte len kvalitné a dozreté ovocie – nahnité a nezrelé kúsky vyhoďte. Nádoby na džem dôkladne sterilizujte, inak hrozí, že v decembri nebudete mať čím potrieť vianočné čajové pečivo. Vydarený džem so správnou chuťou a hustotou  môže slúžiť aj ako originálny darček. Ak chcete prekvapiť, siahnite po netradičných kombináciách s rebarborou, šípkami, brusnicami, zázvorom či citrusovými plodmi. 

Kategória: Novinky