|
||||
![]() Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému štýlu. Všade je čerstvé ovocie a zelenina, ktoré možno mať na tanieri trikrát denne. Ak to však so zdravým jedlom myslíte vážne, leto a skorá jeseň je ideálne obdobie, ako sa čo najlepšie pripraviť aj na zdravé prežitie zimy. V praxi to znamená, že okrem maškrtenia by ste nemali zabúdnuť na výrobu džemov, mrazenie a zaváranie. Ako prežiť zimu naozaj zdravo? Pre našich predkov bolo leto obdobie horúčkovitých príprav na zimu. Žiadne prázdniny, žiadne dovolenky. Väčšinu pekných a teplých mesiacov strávili starostlivosťou o úrodu a jej uchovávaním na horšie časy. Dnes sme zvyknutí, že máme prístup k „čerstvým“ potravinám hocikedy. Španielske papriky, marocké paradajky, jahody, broskyne a slivky z talianska, či zemiaky z francúzska sú k dispozícii celoročne a my sme si zvykli, že ich môžeme mať kedykoľvek. Všetci však vieme, že zimné dovozové plodiny sa nedajú porovnať s domácimi. Recept na uchovanie letných chutí a vôní je pritom minimálne v prípade ovocia jednoduchý: stačí želírovať, zavárať a mraziť.
Uchovávanie potravín sme riešili už v dobe kamennej dobe Mať dostatok potravín v zásobe bola vždy základná ľudská potreba. Niektoré výskumy poukazujú, že už naši predkovia v paleolite vedeli, že uchovávanie potravín v chlade, ich sušenie či údenie pomôže predĺžiť životnosť. Neskôr začali na konzerváciu používať aj soľ. Rimania konzervovali ovocie v mede. Skutočnú revolúciu v uchovávaní potravín priniesol francúzsky vynálezca Nicolas Appert, ktorý koncom 18. storočia vynašiel techniku sterilizácie. Vedomosti sa odvtedy, samozrejme, posunuli a dnes je veľa možností, ako uchovávať potraviny na horšie časy.
Zavárať sa dá takmer všetko Nakladaná a zaváraná zelenina je ideálne osvieženie zimného jedálneho lístku. Nehovoriac o domácich kompótoch a džemoch, ktoré sú istotne zdravšie, ako tie kupované a stopercentne zdravšie, ako sladkosti z obchodov. Pripraviť si zásobu džemu pre seba a rodinu je pritom otázka hodiny, aj s prípravou a upratovaním. Vďaka produktom na želírovanie s obsahom pektínu stačí džem variť približne 15 minút.
Domáci džem je dobrý darček
Pri príprave domácich džemov treba dodržať správny pomer medzi množstvom ovocia, cukrom a želírovacím cukrom. Vyberajte len kvalitné a dozreté ovocie – nahnité a nezrelé kúsky vyhoďte. Nádoby na džem dôkladne sterilizujte, inak hrozí, že v decembri nebudete mať čím potrieť vianočné čajové pečivo. Vydarený džem so správnou chuťou a hustotou môže slúžiť aj ako originálny darček. Ak chcete prekvapiť, siahnite po netradičných kombináciách s rebarborou, šípkami, brusnicami, zázvorom či citrusový ![]() |
||||
|