Aký olej použiť na vyprážanie a grilovanie?
Autor: div
Aký olej použiť na vyprážanie a grilovanie?

Obdobie oddychu pri vode a grilovačiek je tu. Mnohí si počas dovolenkového obdobia doprajú viac. Týka sa to aj stravovania – častejšie siahneme po rôznych dobrotách a potešeniach, ktorým sa počas roka vyhýbame. Určite medzi ne patrí aj grilované mäso či klobásky. Avšak treba sa zamyslieť čo dávame na gril. A tiež aký olej používame.  O tom aký olej je na vyprážanie a grilovanie najvhodnejší sme sa porozprávali s odborníčkou na zdravú výživu, MUDr. Alžbetou Béderovou, Csc.


Repkový olej počas posledných rokov posilnil svoju pozíciu. Obdobie grilovačiek počas dovolenky je vhodným časom na pripomenutie si toho, prečo je práve repkový olej najlepšou voľbou na úpravu jedla pri vysokej teplote.

 

Vysoký bod zadymenia

 

Výber vhodného oleja na vyprážanie, grilovanie, či pečenie v prvom rade závisí od jeho tepelnej odolnosti. Rafinovaný repkový olej má veľmi vysoký bod zadymenia - 242 °C. "Bod zadymenia označuje hranicu, po ktorú si olej zachováva svoju kvalitu, neuvoľňujú sa z neho škodlivé látky a nestráca pozitívne vlastnosti. Repkový olej patrí v tomto ukazovateli k jedným z najodolnejších rastlinných olejov," hovorí MUDr. Alžbeta Béderová.  

 

Nenahraditeľný do marinád

 

Vyprážanie nie je jediným procesom tepelnej úpravy, kedy môžeme smelo používať repkový olej. Nezabúdajme, že krkovička či kuracie krídelká sa dokonale hodia na grilovanie. Aby boli chutné a aromatické – sa oplatí mäso predtým marinovať v bylinkách a troške oleja. Práve tuk je nositeľom chuti. A grilované mäso ochutené olejovou marinádou nebude suché.

 

Olej, ktorý zostáva „diskrétny“

 

Pri príprave obľúbených jedál je potrebné svedomito vyberať jednotlivé suroviny. A preto je vhodné siahnuť po repkovom oleji. Jeho rafinovaná verzia sa vyznačuje neutrálnou chuťou a vôňou. To znamená, že nemení chuť našich obľúbených jedál. A navyše mäso, ryby a zelenina grilované na repkovom oleji budú menej kalorické. A to preto, že repkový olej sa v porovnaní s inými populárnymi olejmi vyznačuje ľahkým odtekaním  z pokrmu.

 

Odporúčam kvalitný repkový olej, ktorý má takmer identické zloženie ako olivový olej. Navyše obsahuje 10-krát viac Omega-3 mastných kyselín a vitamín E,“ dodáva na záver odborníčka Alžbeta Béderová.

 



 

Kategória: Zdravá strava