Bradavica versus kurie oko
Autor: md
Bradavica versus kurie oko

Ako rozpoznať bradavicu a kurie oko? Je to to isté? Nie, nejde o rovnaký prejav na koži. Laici si ich mýlia a často nesprávne „hádžu do jedného vreca“.

 


Prvotné rozpoznanie či ide o bradavicu alebo kurie oko je na pedikérke či podológovi. Presná diagnostika patrí do rúk lekára – dermatológa. Skúsená a vzdelaná  pedikérka alebo podológ by mali rozpoznať bradavice od kurích ôk, pretože rozdiel je pre remeslo pedikúra zásadný a je v pôvode prejavu. Existujú ukazovatele, ktoré jasne definujú, či ide o bradavicu alebo kurie oko, rozdiel však nie je len v tom, ako útvar vyzerá, ale aj v pôvode jeho vzniku. 

 

Bradavica je ochorenie a vzniká pôsobením patogénu na ľudské telo. Patogénom je vírus HPV (human papiloma virus) s rôznymi podkmenmi a podľa toho, ktorý podkmeň zaútočil, sa bradavica prejaví. Najčastejšie spôsobuje bradavica len estetický problém, málo kedy je bolestivá. Vytvára karfiolovité útvary, ktoré sa v prípade výskytu na chodidlách zastúpavajú do kože. Spočiatku má bradavica farbu okolitej kože, keď sa zastúpa z vrchných častí do hlbších vrstiev kože, narazí na cievny systém človeka a „napojí sa na výživu". Tvoria ju čierne alebo červené bodky, často nesprávne považované za korene bradavice.

 

Bradavica na ploske nohy (plantárna), uložená hlboko v koži, už môže byť bolestivá. Na rozdiel od kurieho oka nemá jadro. Kurie oko má pravidelný okraj. plantárna bradavica nepravidelný. Kurie oko je nad povrchom plosky, plantárna bradavica je ako keby vpadnutá. Plantárne bradavice sa môžu vyskytovať samostatne ale môže ich byť aj viac a splývajú do väčšieho ložiska.

 

K prenosu infekcie dochádza dotykom s poranenou bradavicou, alebo šliapnutím na dlážku vo vlhkom prostredí, kde pred tým šliapol infikovaný človek. Bradavice najľahšie prenikajú do mokrej kože, preto najinfekčnejšími priestormi sú sauny a bazény a kúpaliská.

 

Ak máte bradavicu, mali by ste používať iba vlastný uterák, do bazénov a na kúpaliská by ste chodiť nemali. Ste predsa chorý. Ak ste si už bradavicu vyliečili, t. j. boli ste už infikovaný, mali by ste po návšteve verejného kúpaliska, spŕch, či sáun použiť nastriekať na chodidlá špeciálny virusinaktivačný sprej, aby ste zabránili znovu uhniezdeniu sa vírusu bradavice. Bradavica totiž veľmi často recidivuje (vracia sa napäť).

Kategória: Krása