|
||||
![]() Slováci pijú 11 ml džúsu denne, čo nie je ani polovica pohára za týždeň. V podstate spotrebujeme iba 4,1 litra džúsu na osobu za rok, čo je viac ako 9 litrov pod európskym priemerom a takmer 68 litrov pod odporúčaným množstvom za rok. Pritom pohár džúsu môže nahradiť jednu z odporúčaných piatich porcií ovocia a zeleniny. Prečo by sme mali piť džúsy? „Ovocný a zeleninový džús je bohatý zdroj vitamínov, minerálov, karotenoidov a celulózy. Pitie džúsov podporuje imunitný systém, spomaľuje proces starnutia, reguluje trávenie a kolobeh vody v organizme. Pohár ovocného alebo zeleninového džúsu môže obohatiť jedno z jedál, napr. raňajky alebo večeru o nevyhnutnú dávku vitamínov a živín,“ tvrdí MUDr. Peter Minárik, PhD. z Onkologického ústavu sv. Alžbety.
Kedy siahame po pohári džúsu? Napriek pozitívnemu vplyvu na naše telo, iba 16 % slovenských žien pije denne ovocné džúsy a 6 % žien zeleninové. Aj keď viac ako 83 % slovenských žien tvrdí, že nakupujú ovocné džúsy a viac ako 74 % zeleninové, vo väčšine domácností sú hlavnými spotrebitelmi džúsov deti a matky. Džúsy sú väčšinou konzumované medzi hlavnými jedlami (takmer 68 %) a v čase strávenom mimo domova (vyše 47 %). „Stále viac Slovákov si uvedomuje blahodárne vlastnosti ovocia a zeleniny a výrobkov z nich. Vposlednom roku sa počet ľudí, ktorí pijú ovocné džúsy každý deň, zvýšil o 2 %. Toto zvýšenie nie je veľké ale predpovedá dobrú tendenciu. Spotrebitelia oceňujú džúsy nielen pre ich chuť, ale aj pre ich nutričné hodnoty,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.
Dietológovia odporúčajú... ...pohár džúsu by sme mali vypiť každý deň. Stopercentné džúsy bez pridaných sladidiel ako je cukor, glukózový alebo fruktózový sirup, farbív a konzervantov, by mali bť súčasťou každodennej stravy. Pestrá a vyvážená strava, doplnená ovocím a zeleninou aj vo forme džúsov a pyré, má za následok výbornú kondíciu a celkovú pohodu organizmu.
![]() |
||||
|