PROPOLIS – ŠAMPIÓN V ZACHOVÁVANÍ ZDRAVIA
Autor: Lenka
PROPOLIS – ŠAMPIÓN V ZACHOVÁVANÍ ZDRAVIA

 

Zdravie je jedným z najdôležitejších aspektov nášho života. Pripíjame naň, želáme ho rodine a priateľom pri gratuláciách, budúci rodičia netúžia po ničom inom, „hlavne nech je dieťa zdravé“.


 

Napriek tomu si ho však mnohí nestrážia a problém s ním začnú riešiť, až keď sa naplno prejaví. Príroda nám ponúka nespočetné množstvo látok, ktoré dokážu vyliečiť, ale aj tých, ktoré mnohým chorobám pomáhajú predchádzať. Šampiónom v tejto oblasti je propolis. Prečo? Rozmeňme si to na drobné.

 

Ako propolis vzniká a čo obsahuje?

Propolis je prírodná živicová látka rastlinno-živočíšneho pôvodu, ktorú zbierajú včely z pukov stromov a iných častí rastlín. V úli včely využívajú propolis ako dezinfekčnú a tmeliacu látku. Propolis tvoria živicové zložky (flavonoidy, aromatické kyseliny a ich estery) vosk, aromatické oleje, kvetový peľ. „Obsahuje množstvo minerálov ako vápnik, magnézium, draslík, dusík, železo, zinok, mangán, kobalt, síra, selén a vitamíny B1, B2, B6, C, E, A. Nachádzajú sa v ňom aj aminokyseliny ako alanín, arginín, asparagín, valín, hydroxyprolín, lyzín, leucín či cystín,“ vysvetľuje expertka na včelie produkty a apiterapeutka Iveta Krajňaková z webu www.tentorium.sk.

 

Počuli ste už o bioflavonoidoch?

Posledné desaťročia odborníci na výživu po celom svete venujú pozornosť predtým neznámym faktorom potravín, ktoré vedú k zlepšeniu kvality života, podporujú zdravie a znižujú riziko vzniku mnohých chorôb. Zistilo sa, že bioaktívne zlúčeniny, takzvané bioflavonoidy (lavóny a lavonoly) sú jednou z najdôležitejších zložiek potravy na zachovanie zdravia. Experti ich začali hľadať v tých najobyčajnejších, ale aj netradičných zdrojoch potravy. Ako sa ukázalo, práve propolis ich v sebe ukrýva obrovské množstvá. „Množstvo lavónov a lavonolov v propolise je 54-krát väčšie ako v grapefruite, 122-násobné oproti červenému hroznu, 216-krát väčšie než v pomaranči a dokonca 893-násobné oproti zeleru,“ uvádza Iveta Krajňaková.

 

Kedy je propolis najlepším pomocníkom?

Propolis má výraznú antibakteriálnu, antifungicídnu a antivírusovú aktivitu. Je to známe antibiotikum, pôsobí nielen na baktérie, ale aj na vírusy. Využíva sa na kloktanie pri bolestiach hrdla a zároveň dezinfikuje ústnu dutinu. Ovplyvňuje tiež proces hojenia rán, a to aj u diabetických pacientov. Čoraz častejšie sa skloňujú aj jeho protirakovinové účinky. Priaznivo pôsobí aj na trávenie a pri chorobách žalúdka a vredových ochoreniach. 

 

V akej forme ho užívať?

Užívanie rôznych včelích produktov ako je med či propolis je pre zdravie prospešné, no znásobený účinok prináša napríklad dražé. „V jednom produkte môžu byť obsiahnuté včelí vosk, med aj propolis a v kombinácii s rôznymi liečivými bylinkami efektívne a cielene pôsobia na konkrétne orgány v závislosti od diagnózy,“ hovorí Iveta Krajňáková. Ako ďalej dodáva, v súčasnosti je známy najmä alkoholový extrakt propolisu. Je už však dostupný aj jeho vodný extrakt vhodný pre deti, tehotné či dojčiace ženy. „Získava sa extrakciou pri nízkych teplotách, čím sa zachovávajú všetky účinné látky v 100% forme a obsahuje len biologicky aktívne látky propolisu. Takýto vodný extrakt je vhodný aj na použitie na sliznice očí a nosa. V kombinácii s alkoholovým extraktom pomáha pri liečbe ochorení žalúdka a tráviaceho traktu,“ dopĺňa. Propolis spolu s voskom, ale aj s peľom a včelím jedom vie efektívne pomôcť aj v krémoch. Ich vtieraním do biologicky aktívnych bodov sa zväčšuje prietok krvi k postihnutému orgánu a prináša úľavu. Okrem toho umožňujú čistiť, vyživovať a hydratovať pokožku.

 

Kategória: Zdravie